Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: Petr Topič / iDNES.cz / Profimedia

Drábek horší Kalouska

TOP 09 dělá velmi intenzívně vše pro svoji naprostou nevolitelnost mezi lidmi, kteří by měli tvořit jádro voličů. A nemůže za to jen Miroslav Kalousek.

 

Protože ať chcete, nebo ne, Miroslav Kalousek se chová jako kanál, ale občas máte dojem, že ví, co říká. To takový Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí a jeho kolega ze strany polepšených lidovců, pardon, TOP 09, to je jiná třída.

 

Když se vytahoval na nezaměstnané, spoustě lidí to ještě přišlo v pořádku. Teď se ale rozhodl, že si to vyřídí s živnostníky. „Každý rozumný živnostník, a byl jsem dlouhá léta živnostníkem, ví, že prostředí, kde si můžete automaticky uplatnit paušální výdaje až ve výši osmdesáti procent příjmů u řemeslných živností a šedesáti procent u volných živností, je velmi příjemné,“ prohlásil Drábek pro Hospodářské noviny s tím, že se řemeslníkům je třeba podívat na zoubek.

 

A to zdaleka ne jen tím, že je bude šikanovat za domnělý nebo skutečný švarcsystém. „Pokud někdo pracuje na pracovišti, odvádí práci a nemá k tomu smlouvu, pak nelegálně pracuje. Je třeba posoudit konkrétní případ. Prvoplánové vyjádření do médií, že chudáčci rodiče jen tak zadarmo pomáhali, je sice atraktivní, ale příliš to neodpovídá realitě, kterou my vidíme při kontrolách,“ říká ministr, jenž se má mimo jiné starat o to, aby lidé mohli a chtěli pracovat.

 

Pominu teď naprosto necitlivé a buranské vyjadřování ke kauze, kdy byl živnostník obviněn a potrestán za to, že mu v práci pomáhali rodiče v důchodu. Zaujala mne jiná věc - ministr Drábek sám říká, že byl živnostníkem, který sám využíval systému, jejž dnes označuje za nerealistický a nesmyslně štědrý.

 

Člověka napadne, proč u něj nezůstal, když to byla taková paráda? Možná proto, že být ministrem a vozit se po živnostnících a mít na jejich adresu pohrdlivé poznámky je zábavnější a určitě méně náročné. Ono dělat daňové přiznání, jež je každý rok trochu jiné a každý rok složitější, se rozhodně časem omrzí - ostatně mnoho lidí využívá daňových paušálů prostě proto, že jsou jednodušší.

 

Takže mám pro ministra Drábka návrh - co kdybyste místo šikanování, buzerování a napadání lidí, kteří jsou tak hloupí, že tváří v tvář všeobecnému zmaru z korupce a plýtvání stále ještě platí nějaké daně, raději udělal něco pro to, aby se lidem daně platit chtělo, aby je platit mohli a neobtěžovalo je to víc, než je třeba? Když už jste si tak rád užíval toho systému, který dneska tak hrdinně rozbíjíte?

 

Luděk Staněk na Twitteru: