Vodárna

Vodárna Zdroj: Daniel Beran / MF Dnes / Profimedia.cz

Voda může být dražší až o třetinu

Co se stalo? Evropská komise Česku odmítla s konečnou platností proplatit asi 10 miliard korun na lepší kvalitu odpadních vod. Česko může peníze využít na jiné projekty, které se týkají životního prostředí. Ale voda nejspíš podraží.

 

Vodu tak jako tak zdraží vyšší daň z přidané hodnoty (z 10 na 14 procent). Podle lokality může být zdražení různé. V severních Čechách třeba 7,5 procenta.

 

Šéf Severočeské vodárenské společnosti Petr Skokan říká, že velká firma rozpustí náklady mezi víc zákazníků, než je toho schopna nějaká menší vodárna. Pro ni je totiž existence nebo neexistence čističky podstatnou položkou.

 

V čem je zápletka? Evropské komisi se nelíbí, že má dávat peníze na projekty, na kterých pak bude vydělávat nějaká soukromá firma. Vodovodní sítě jsou u nás především ve vlastnictví měst a obcí nebo jimi ovládaných firem. To by samo o sobě nevadilo, ale na provozovatele sítě nebyla vypsána řádná veřejná soutěž. Najednou se abstraktní pojmy, jako třeba "průhlednost" mění v něco viditelného. Třeba peníze.

 

 

Těch deset miliard asi nakonec dostaneme, ale musíme je investovat jinde  v oblasti životního prostředí. Nabízí se ale pořád ta samá otázka. Jak je možné, že někdo zpacká věci týkající se miliard a nic se neděje? Jedna z možných odpovědí je, že v některých resortech se pořád mění ministři, levice neví, co dělá pravice a politika ničí zdravý rozum. Především politikům. Těm ale zdražení vody tolik vadit nebude, protože vodu moc nepijí.