Conocoryphe sulzeri, úzká forma, Jince, střední kambrium, stáří cca 520 000 000  let

Conocoryphe sulzeri, úzká forma, Jince, střední kambrium, stáří cca 520 000 000 let Zdroj: Jiří X. Doležal

Cesta do pravěku s JXD: Trilobit je nejlepší terapie

Jako každou neděli, i tuto ze mne vyšel lyrický text - na téma trilobita, kterého jsem v neděli našel.

 

 

Ranní hádka s Alex mě donutila vzít kladivo a odjet do Jinec kopat přestože pršelo, protože to je nejúčinnější terapie nasranosti, kterou znám. Už když jsem vyjížděl z Prahy, lilo, a bylo mi to jedno, protože než se trápit doma a hádat se, tak radši zmoknu na jámě.

 

 

Kopal jsem asi hodinu a kolem mne prokapávaly listím stromů kapky deště. Byl jsem mokrý skrz naskrz, špinavý od bahna, a pak se najednou nebe smilovalo a z kamene se vyloupl asi patnáct milimetrů velký trilobitek, Conocoryphe sulzeri, a já zase věděl, že svět je krásný přes déšť i domácí hádky a že si ještě hodinku kopnu. Snad mi nenastydne močák.

 

Po hodince jsem se zvedl a šel na vedlejší jámu, ještě než pojedu domů, tak to zkusit u sousedů. Sedl jsem si ke kraji jámy, pajcrem vyloupl čtyřicet centimetrů velké kamenné vejce - skála zde má divně kulovitou a docela nepříznivou odlučnost, ani nevím, jestli se takové vejce dá nazvat konkrecí - a uviděl zadek. Mohutný zadek trupu trilobita stejného, jakého jsem našel před chvílí, ovšem dospělého a statného. Prdelku čili pygidium měl trochu podtočenou. Zachovalý byl perfektně. Držel jsem vejce a nevěděl: Bude tam, či nebude? Je to zkamenělý odlomený zadeček, nebo se v kameni skrývá celý tvor? Jak kdybych spravoval hodinky, poklepával jsem kamenné vejce kladívkem a sledoval, jak se navětralá skála postupně rozpadá, jak se zvětšuje prasklina kolem trilobitího zadečku, a pak kámen odpadl a on tam byl. Po víc než půlmiliardě let byl ten tvoreček zase na světle - byť už jen ve formě zkameněliny, pořád do detailu zachovalý. Před 520 000 000 lety se zabořil do bahna dna tehdejšího mělkého moře a zemřel. A už ho nikdo neviděl další půl miliardu let, kterou strávil ve faktickém nebytí nitra skály, ve kterou se mořské bahno proměnilo. A pak přijde člověk, vypáčí kus skály, rozbije ji kladivem a najednou se jako z vajíčka vylíhne krása, která přežije toho, kdo ji nalezl.

 

Conocoryphe sulzeri, úzká forma, Jince, střední kambrium, stáří cca 520 000 000 letConocoryphe sulzeri, úzká forma, Jince, střední kambrium, stáří cca 520 000 000 let|Jiří X. Doležal

 

 

Ten kámen je totiž tak krásný, že i kdybych nakonec umřel opuštěný, tak ho při vyklízení bytu ani ten nejhloupější vyklizeč nevyhodí, ale odnese vetešníkovi. Vykopal jsem estetickou a vědeckou hodnotu, která předtím nebyla a která tu zůstane déle než já. Přesto my, sběratelé fosilií, neustále cítíme tlak ochranářů, že naše činnost je něco špatného a že těch pár kubíků skály, co za rok nalámeme, bolí přírodu.