Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michal Kořán

Cyril Höschl: Medicína má sloužit jedině pacientovi. Řidiče vytuněných aut na psychiatrii neposílejme

Vážený pane profesore, odpovězte, prosím, na můj dotaz! Tedy, pokud jste tak jako já zaznamenal v médiích řádění snad dvou stovek tuning aut – řidičů. Neměli by tito řidiči absolvovat povinnou lékařskou prohlídku a po stanovení diagnózy i léčení na psychiatrii? A event. automatické odebrání řidičského průkazu? Radomír Purmann Černošice

Výstřelky řidičů vytuněných aut jsem zaznamenal v médiích pod titulky jako „Řidiči tuningových aut řádili v Praze: Policie je pronásledovala vrtulníkem“, „Tuningová auta: Proč jezdí tak agresívně?“, „Povinné psychologické vyšetření pro řidiče?“ apod. Mezi argumenty pro povinnou lékařskou prohlídku se uvádí to, že se tito řidiči často dopouštějí závažných dopravních přestupků a ohrožují sebe i ostatní. Povinná lékařská prohlídka by pomohla identifikovat řidiče s psychickými potížemi, kteří by neměli řídit. Léčba na psychiatrii by jim mohla pomoci překonat jejich problémy a stát se zodpovědnějšími účastníky silničního provozu.

Nicméně argumenty proti povinné lékařské prohlídce upozorňují na to, že by mohla být vnímána jako stigmatizace množiny řidičů definovaných nikoli tím, co provedli, nýbrž tím, jakého mají koníčka. Navíc není zřejmé, zda by povinná lékařská prohlídka skutečně vedla k poklesu dopravních nehod. Existují i ​​jiné, méně restriktivní způsoby, jak řešit problematiku agresívního chování na silnicích.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!