Nikki Haleyová/Donald Trump

Nikki Haleyová/Donald Trump Zdroj: ČTK, Blesk Zprávy

Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire
Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire
Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire
Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire
Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire
8
Fotogalerie

S Trumpem i proti němu. Proč Nikki Haley po potupných porážkách dále pokračuje v primárkové kampani?

Poslední vyzývatelka Donalda Trumpa v primárkovém souboji Nikki Haley vyhrála první stát, respektive město. Trumpa porazila s rozdílem třiceti procent hlasů ve Washingtonu D.C. Není to překvapivé, Trump tady drtivě prohrál i minulé primárky, navíc toto drobné vítězství pro celkovou bilanci neznamená vůbec nic. Zajímavé je, že se stále boje o republikánskou nominaci nevzdala.

Dosavadní průběh primárek přitom pro Nikki Haley přinesl některé momenty, které by se daly nazvat jako přímo ostudné. Kdekdo jiný by již dávno odstoupil. Jejím dalším konkurentům dosud stačilo méně. Po prvních pár prohraných státech boj vzdali Ron DeSantis, Chris Christie i Vivek Ramaswamy. Nikdo z nich přitom nestihl dostat od voličů takových pár pohlavků jako Nikki Haley.

Primárky v Nevadě, které se konaly začátkem února, mohly být pro Nikki Haley prvním vítězstvím. Kvůli neshodám mezi státem Nevada a republikánskou stranou se totiž primárek nezúčastnil Donald Trump a vzhledem k tomu, že ostatní protikandidáti už z voleb odstoupili, zbyla Haley v primárkách sama. Na volebním lístku ale nebylo jen její jméno. Nevadské zákony od roku 1975 umožňují voličům zaškrtnout možnost, že nevolí žádného z nabízených kandidátů. Toho využili v hojné míře. Nikki Haley tak byla s rozdílem 32 % hlasů druhá za „nikým“. Voliči dali jasně najevo, že když nekandiduje Trump, tak je nikdo další nezajímá. To bylo dobře vidět o pár dní později na republikánském shromáždění, kde Donald Trump získal nevadskou nominaci s jasnou převahou 99,1 % hlasů.

Další facku od republikánských voličů dostala Nikki Haley ve svém domovském státě Jižní Karolína. Tam prohrála v primárkách s Donaldem Trumpem o více než dvacet procent hlasů. Bývá dobrým zvykem, že když kandidát nezíská ani svůj vlastní stát, z nominačního souboje odstupuje. Už to je ostuda, která často naznačuje útlum politické kariéry. Navíc Nikki Haley byla ještě před sedmi lety guvernérkou tohoto státu a tamní voliči ji musí mít dobře v paměti. Proč i po takto fatálních porážkách stále neodstupuje?

Poslední přeživší

Tyto prezidentské volby jsou specifické ve více rovinách. V první řadě primárky vypadají jako fraška, protože kandidáti obou stran drtí opozici s velkými náskoky téměř v každém státě. Joe Biden navíc nemá žádné skutečné protikandidáty. Tu a tam se sice objeví nějaká marginální figura, ale skutečnou výzvu nikdy nepředstavuje. Další specifikum je, že oba kandidáti jsou velmi staří. Joe Biden je nyní nejstarší prezident v historii USA, své eventuální druhé volební období by končil ve věku 86 let. A Donald Trump ve svých 77 letech také není žádný mladík. Navíc u obou z nich je vysoký věk při veřejném vystupování často znát. Dříve se v této souvislosti mluvilo hlavně o zmateném Joe Bidenovi, v posledních měsících zaznamenal podobné pomatené epizody i Donald Trump. Americká veřejnost tak nepokrytě debatuje o možnosti, že se jeden nebo druhý nedožije voleb nebo zemře v úřadě.

U Donalda Trumpa se o věku hovoří méně, ale kandidaturu a případné prezidentství mu mohou zmařit i jiné faktory. Třeba soudní rozhodnutí. Touto dobou Nejvyšší soud USA jedná o tom, jestli umožní státu Colorado vyřadit Trumpa z primárek, které se tam konají pátého března během takzvaného volebního superúterý. Pozitivní rozhodnutí by v tomto případě znamenalo lavinu žalob a značně by Trumpovi zkomplikovalo cestu do Bílého domu. Tuto překážku by pravděpodobně nebyl schopen překonat. Takový závěr je nepravděpodobný vzhledem ke složení soudu, kde mají republikáni většinu. Jenže v tomto případě by právě Nikki Haley coby věčně druhá byla nakonec jedinou, kdo má alespoň nějaký stranický mandát do prezidentských voleb jít. V její prospěch hraje i skutečnost, že průzkumy dlouhodobě říkají, že má větší šanci porazit Joe Bidena než Donald Trump. Především pro svou umírněnost, kterou dokáže oslovit více nerozhodnutých voličů než radikální Trump. Její politická profilace sice nefunguje na republikánské jádro, v celostátních volbách má ale značný potenciál, kterého se evidentně odmítá vzdát.

Další možný důvod, proč Nikki Haley zůstává v potupné kampani, je situace, o které se zatím spekuluje jen okrajově, ale nereálná také není. Donald Trump na rozdíl od Joe Bidena ještě nepředstavil svého kandidáta na viceprezidenta. Obvykle se to dělá během léta, kdy také vrcholí primárky. Kromě dosud spekulovaných jmen je také možné, že by kandidátkou na viceprezidenta mohla být Nikki Haley. Nehledě na primárkové pošťuchování měla s Trumpem v minulosti dobré vztahy. Po svém prvním zvolení prezidentem z ní chtěl mít ministryni zahraničních věcí, což odmítla. Nakonec ji navrhl na místo velvyslankyně USA při OSN, kterou byla téměř dva roky. Vzhledem k výše zmíněným rizikům, kterým Trump čelí, se místo po jeho boku či alespoň s nějakou stranickou legitimitou jeví jako potenciálně lukrativní.