Peter Pellegrini, přezdívaný „Pelle“, byl osobně u všeho, co Fico v posledních letech v politice dělal

Peter Pellegrini, přezdívaný „Pelle“, byl osobně u všeho, co Fico v posledních letech v politice dělal Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Kdo nahradí Čaputovou? Průzkumy i sázkové kanceláře nejvíce věří Pellegrinimu

Slováci již vědí, že si novou hlavu státu začnou vybírat 23. března. Stále ale není jasné, kdo usedne nikoli na Bratislavský hrad, ale do Grasalkovičova paláce v centru slovenské metropole, kde tamní prezidenti sídlí. Hra o obsazení postu, z něhož už po prvním funkčním období dobrovolně odchází Zuzana Čaputová, ovšem již od minulého týdne zná osoby a obsazení.

Do voleb se přihlásilo jedenáct kandidátů, ale hlavní favorité jsou jen dva. Necelé dva měsíce před výkopem prvního kola předvolební průzkumy i sázkové kanceláře nejvíce věří Petru Pellegrinimu.

Ficův Pelle

Novopečený předseda parlamentu a bývalý premiér vede stranu Hlas, která se před několika lety oddělila od Ficova Smeru. Politik na Slovensku přezdívaný „Pelle“ je někdy popisován jako jakýsi reprezentant ficismu s lidskou tváří, ale, realisticky řečeno, byl osobně vlastně u všeho, co Robert Fico v politice v posledních letech dělal. Když Fico po vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky musel odstoupit z premiérského křesla, jako nástupce si vybral právě Pellegriniho. Ten ho pak sice v opozičních časech opustil, ale dnes jeho nová strana ve vládě plně podporuje Ficovu demontáž antikorupční prokuratury i další části Ficovy pomsty za vyšetřování jeho lidí. Fico a jeho Smer dnes proto opět loajálního Pellegriniho plně podporují v prezidentské kandidatuře a nestaví do voleb nikoho vlastního. Dobře si spočítali, že zvolením Pellegriniho by se nejenom zbavili přece jenom určitého konkurenta v parlamentní politice, ale hlavně by získali poslušného prezidenta. S Pellegrinim v čele státu by také začal pád jeho strany Hlas, která se od Smeru liší vlastně jen osobou Pellegriniho a umírněnější rétorikou. Bez Pellegriniho by se vypařil celý její smysl a většina členů i voličů by se asi postupně vrátila zpátky k Ficovi.

Nestranický diplomat

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!