DPH u piva vzroste na 21 procent - ilustrační snímek

DPH u piva vzroste na 21 procent - ilustrační snímek Zdroj: Shutterstock

České štamgasty čeká na Nový rok kruté probuzení, pivo v hospodách skokově zdraží. Čeká výčepy smrt?

Tak razantní jednorázové zdražení piva, které v Česku za pár dní nastane, zřejmě pamatují jen hodně vysloužilí a letití milovníci zlatavého moku. Od Nového roku totiž dojde k přeřazení u čepovaného piva v hospodách a restauracích ze současné 10procentní sazby daně z přidané hodnoty do základní sazby 21 procent. Toto navýšení o 11 procent se bezesporu plně přenese do koncové ceny půllitru piva, který tak v závislosti na značce piva, lokalitě či druhu pohostinského zařízení zdraží o 4 až 9 korun. Pivaře, kteří chodí do náleven pravidelně a nezůstanou tam jen u jednoho, tak čeká řádné provětrání jejich šrajtoflí.

Ve vzduchu se nyní vznáší otázka, jak na tuto daňovou ťafku zareagují samotní konzumenti čepovaného piva. Budou akceptovat toto zdražení, chodit do hospod dál a vypijí v nich stejně piv jako dřív? Nebo při návštěvě lokálu vypijí o jedno či dvě piva méně? Anebo na hospodu zanevřou úplně a svoji konzumaci přenesou do lahváčů nebo si občas s přáteli v garáži narazí soudek? Toto je zásadní rébus. A to především z pohledu holé existence provozovatelů hospod, kdy pro řadu z nich by další odliv hostí či pokles tržeb znamenal smrtelné ohrožení.

Nyní čepované pivo podléhá 10procentní DPH, kam ho před pár lety přesunula vláda Andreje Babiše. V rámci konsolidačního balíčku, který začne platit za pár dní, dojde k zjednodušení systému DPH a budou už jen dvě sazby – 12 a 21 procent. Zatímco poskytování stravovacích a ubytovacích služeb bude i nadále ve snížené sazbě (která se nepatrně zvýší z 10 na 12 procent), čepované pivo se přesune, a tedy vlastně i vrátí do (původní) základní sazby, tedy 21 procent. Ve vzduchu visí 11 procent a ty zcela jistě hospodští ze svého nebudou chtít platit. Rébus má tedy jedno řešení = zaplatí to hosté.

Vydatnější popíjení piva v hospodě už nyní není žádná levná záležitost. Cena desítky v levnějších hospodách začíná na 32 až 35 korunách, v průměru ale už osciluje mezi 40 a 45 korunami a plzeňské pivo v tradičních vyhlášených hospodách stojí i 68 až 75 korun. A když se k tomu přičte oněch 11 procent, cena za půllitr rázem může vyskočit o 4 až 9 korun. O kolik se tak prodraží obvyklé posezení, si každý může spočítat sám, je to jednoduchá násobilka. Zároveň je jasné, že posezení o více pivech ve vyhlášené pivnici se cenově ještě více zakulatí. Bude to pivaři akceptováno?

Pivo v lahvích či plechu už zdražilo letos na podzim, kdy se k tomuto kroku po Plzeňském Prazdroji osmělily i další pivovary. Nicméně vzhledem k akčním cenám v obchodech lze stále půllitr běžného piva koupit za 14 až 17 korun, což je oproti 40 korunám na čepu už velký rozdíl. Navíc pivo v obalech po Novém roce – na rozdíl od piva v hospodách – nezdraží. Uvidíme, jak se tato disproporce projeví v reálné spotřebě.

Ke zvýšení DPH dojde od 1. ledna, teoreticky by mělo začít platit vteřinu po půlnoci. Pivaři, kteří budou slavit příchod roku 2024 v hospodě, by tak měli zažít dvojí stav – pivo by mělo stát určitou cenu do půlnoci a novou (s vyšší daní) pak od půlnoci. Konzumenti tak názorně v praxi uvidí, co zvýšení DPH znamená. První noc si z toho asi nic dělat nebudou, ale v následujících dnech už mohou počítat a každé pivo zvažovat. Záleží na tom, jak se bude vyvíjet ekonomika země a zda přijde naděje a lepší období, jak sliboval premiér Petr Fiala ve svém vánočním projevu. Pokud inflace klesne, porostou reálné příjmy a lidé opět začnou bohatnout (a uvědomí si to i při svých útratách), nemusí vyšší DPH na čepované pivo znamenat zásadnější problém. Pokud však bude blbá nálada pokračovat a lidé budou škrtit své útraty jako dosud, bude mít česká hospodská pivní kultura velký problém.