Guvernér ČNB Aleš Michl

Guvernér ČNB Aleš Michl Zdroj: ČTK

Pavel Páral: Inflace končí, ČNB sundala sazby jen maličko, ale hypotéky začnou rychle zlevňovat

Ti, kteří věří tabulkám Eurostatu, podle nichž máme momentálně nejvyšší inflaci v Evropě, jsou možná překvapeni, když ČNB po letech snížila svou základní úrokovou sazbu, kterou řídí měnovou politiku, o 0,25 procentního bodu. Ve skutečnosti to překvapení není. Možná mohla být při vyhlašování konce vysoké inflace v Česku odvážnější a zlevnit půjčky ještě o kousek více.

Vývoj cen v posledních měsících je nadmíru optimistický. Pokud samozřejmě odečteme statistické hrátky s metodikou započítávání dotací cen energií v minulém roce a odlišnou metodiku počítání inflace v ČR a EU, kdy u nás do pohybu cen počítáme i část nákupu bydlení, což vytváří silné informační šumy a zkreslení. Z měsíce na měsíc u nás rostou už od jara ceny maximálně o desetinku až tři desetinky procenta, takže to signalizuje roční inflaci někde mezi jedním a půl až třemi procenty.

To je samozřejmě jen momentální obrázek. Ceny se z celého roku mění nejvíce v lednu. Letos skočily o neuvěřitelných šest procent. Mimochodem právě proto, že došlo ke změně vyplácení dotací na energie. Nadcházející leden nás nic takového nečeká, ale přesto tam nějaké cenové pohyby budou. Významné to bude u nákladů na bydlení, kde podraží vodné a stočné, dálkové vytápění, odvozy odpadků a mnoho dalšího. Přesto se za celý rok inflace udrží i v nepříznivém případě někde kolem tří procent. K jejímu dalšímu stlačení k žádoucím dvěma procentům ale stačí sazby někde mírně nad čtyřmi procenty.

Proto pokud před námi není nějaký velký cenový skok nebo šok podobný skoku cen energií v roce 2022, není důvod dál držet přísnou měnovou politiku se základní sazbou na sedmi procentech. To jen brzdí ekonomiku a zdražuje všechny investice, včetně těch do bydlení, kvůli drahým hypotékám. Dnešní úroky přitom ovlivní ekonomiku až s ročním zpožděním, takže nyní se rozhoduje o inflaci až na konci příštího roku. Pokles by tedy měl být rychlý.

Z vyjádření guvernéra Michla je ale zřejmé, že ČNB hodlá sazby snižovat velmi pomalu a možná jejich pokles i přerušovat a vyčkávat. Bylo by asi dobré, aby představitelé ČNB řekli, na co se nyní čeká. Každopádně s hypotékou a především s její fixací je dobré nyní chvíli počkat, než si to banky dopočítají. To zlevnění během pár měsíců bude opravdu významné a bude rychlejší než pohyby ČNB, protože banky budou přihlížet více k sazbám v příštích letech než k těm aktuálním.