Demonstrace odborů 27.11.2023

Demonstrace odborů 27.11.2023 Zdroj: Zbyněk Pecák

Protestní pochod odborářů Prahou (27.11.2023)
Protestní pochod odborářů Prahou (27.11.2023)
Demonstrace odborů 27.11.2023
Demonstrace odborů 27.11.2023
Demonstrace odborů 27.11.2023
9
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Odboráři se učí vzteku u miliardáře

Demonstrující odboráři si předvolávají vládu, aby s ní projednali své požadavky. Požadavky jsou všeobecně politické, například odvolat úsporný balíček. Ten by mohli vznášet, pokud by vyhráli volby, protože je to zásadní politický požadavek schválený sněmovnou. Ale odboráři žádné volby nevyhráli ani nekandidovali, to by pak nebyli odboráři, nýbrž politici, jimiž být chtějí, jak správně poznamenal premiér Fiala. 

Moc odborů je moc odborářská, tu mohou praktikovat v ulicích, ne moc politická, která se získává ve volbách a nikde jinde, zejména ne na ulici. To by pak šlo o převrat, o revoluci, která se s tím nemaže, protože chce státní moc, v tomto případě demokratickou, svrhnout hned a přímo, bez cirátů. Tak abychom věděli, koho ve Středulovi máme. Ne odboráře, nýbrž politika. Učitelské odbory to postřehly, byť opožděně a právem žádají jeho rezignaci. 

Středula a jeho lidé udělali z odborů žáky dálkově studující u Babiše. Nastudovali u něj lež a vztek. K tomu oprášili staré revoluční a neporazitelné heslo „Žádejte nemožné“. Nastavili požadavky, které žádná vláda nemůže přijmout. Jejich splnění by znamenalo pokračující rozvrat vládního hospodaření a pokračující inflaci. Blahobyt ne, jak odbory tvrdí. Fialu je třeba pochválit za odvážné tvrzení, že není kam ustupovat. A celou vládu za statečnost, s níž se pustila do dluhů a inflace. 

Balíček má jistě nejednu chybu, stejně jako každý lidský výtvor. Drtivá většina odborných hospodářských kruhů například kritizuje schválený balíček za to, že je příliš opatrný a mírný a že republika k ozdravení potřebuje balíček mnohem ostřejší. Ale i tato mírnost odborníků proměnila odboráře v slepé a vzteklé činitele, kteří žádají balíček s jedinou tezí lidové ekonomie: vládo, rozdávej dál, lid na to má nárok. 

To tu ještě nebylo, aby odbory sloužily miliardářům tyjícím z krve a potu pracujících. Ne sloužit, kritizovat je mají. Kritika boháčů byl vždy vážný odborářský sport. Naše odbory Babiše nekritizují, obdivují jeho miliardové zisky z krize, na které samy musí doplácet. Za jedno je však nutno naše odbory pochválit: nezapalují auta a nerabují výlohy. Zatím ne, říká zlověstně Středula.