Budova České národní banky (ČNB)

Budova České národní banky (ČNB) Zdroj: Blesk:Josef Mašek

Pavel Páral: Inflace masivně zpomaluje, s tím zrychluje i oslabování koruny

Přestože inflace na svém sestupu podle posledních čísel v srpnu zdánlivě trochu zamrzla, opak je pravdou. A to přestože v dalších měsících se můžeme dočkat i opětovného vzestupu toho nejsledovanějšího meziročního čísla, což bude ale jen klamný odraz loňské pomoci státu formou dotování domácnosti. Obrázek aktuálního vývoje cen je naopak velmi optimistický, protože v srpnu rostly ceny oproti červenci jen o 0,2 procenta, zatímco tři měsíce před tím to bylo stále 0,3. Což je citelné zpomalení o třetinu. ČNB i řada analytiků už vidí nepříjemný růst cenové hladiny jako minulost a předvídají, že už na počátku příštího roku bude inflace na cíli ČNB.

Nejde jen o oddechnutí nad umoudřenými cenami, ale o zásadní důvod pro změnu politiky ČNB, která by měla již brzy začít snižovat úroky, na což čekají jak na smilování nejen firmy, ale i hypoteční dlužníci a developeři, kteří by už potřebovali začít prodávat.

Jenže toto rozhodování o snížení úroků je ještě složitější než o jejich zvýšení. Ono to má totiž své souvislosti. Už jen očekávání tohoto kroku sune korunu ke slabším úrovním kurzu. První ťafka přišla, když před týdnem polská centrální banka sundala své základní úroky o tři čtvrtě procenta a koruna se propadla k euru o více než dvacetník. Ale nyní to pokračuje, euro je za 24,60 a časy, kdy bylo i za 23,20, jsou asi na dlouho pryč. Má to logiku, protože s tím, jak se úroky v Česku přiblíží k těm v eurozóně a v USA, přestane být pro devizové hráče zajímavé držet zdejší dosud mnohem lépe úročenou měnu.

Jenže silná koruna je protiinflační repelent a ČNB to nemůže nechávat v klidu. Zvláště v době, kdy slabší měna ještě zesiluje nepříjemný tlak rostoucích cen ropy na ceníky našich pump. Také silná koruna více lákala na nákupy za hranicí a snižovala tržby našich obchodníků, které to nutí něco s těmi cenami dělat.

Navíc ten poslední výsledek je sice pěkný, ale že ceny jsou v srpnu v průměru mírnější než v jiných měsících, je celkem obvyklé a v září to může být zase jinak. Navíc na konci roku se bude v mnoha podnicích rozhodovat o mzdách v příštím roce. A v ekonomice je stále více peněz, než je zdrávo. O tom, kde se pokles inflace zastaví, ještě opravdu i přes sílící optimismus není vůbec jasno. Zato je asi zcela zřejmé, že naše centrální banka se bude muset brzy vrátit k devizovým intervencím a oslabování koruny bránit. A také hodně přemýšlet, kdy k tomu snížení sazeb skutečně přikročí.