temelin

temelin Zdroj: admin

Vladimír Pikora: Akcie ČEZ prudce padají, ve hře je několik scénářů. Žádný není pravicový

Je hrozně zajímavé sledovat s jakou lehkostí vláda, jejíž premiér jasně tvrdil, že nebude zvyšovat daně, daně zvýší. S podobnou lehkostí nyní vláda ničí investiční prostředí v zemi, když připravuje účelové zákony nejprve na zdanění ČEZ a následně na vytěsnění menšinových akcionářů. Skvělou pověst, kterou jsme mezi investory měli, můžeme rychle ztratit. Akcie ČEZ nečekají. Už preventivně padají.

O co jde? Vláda ve středu schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, díky kterému by posílila pozici majoritních akcionářů a otevřela by si cestu k restrukturalizaci energetické skupiny ČEZ.

Podle nového návrhu stačí ke schválení přeměny společností 75 % akcionářů přítomných na valné hromadě (platná legislativa vyžaduje 90 % všech akcionářů).

Vzhledem k tomu, že drobní akcionáři na valnou hromadu obvykle moc nechodí, může stát jako 70% akcionář snadno firmu ovládnout.

Už vloni pracovala vláda na podobném návrhu. Tehdy však státní úředníci došli k závěru, že by to byl účelový a protiústavní zákon, protože by platil jen pro jednu společnost. I rozhodli se úředníci návrh více zobecnit, aby tentokrát prošel legislativním kolečkem bez problémů. Teoreticky se tak nyní otevírá šance na použití i u jiných společností.

Okradení investorů

Toto všechno by nevyvolalo takový humbuk, kdyby nešlo o akcie a tedy peníze investorů. Mnoho lidí v posledních měsících spoléhalo na to, že pokud bude vláda chtít nějak restrukturalizovat ČEZ, tak akcie vykoupí po francouzském vzoru, kde dala francouzská vláda minoritním akcionářům k ceně akcie ještě velkou prémii. Mnoho lidí proto akcii nakupovalo a její cena rostla. Pochopitelně sekundárním důvodem bylo také očekávání tučné dividendy.

Nyní ovšem hrozí, že drobní investoři nedostanou adekvátní prémii. Hodně lidí proto akcii rychle prodává.

Na lidi, kteří si nakoupili akcie ČEZ jako další pilíř důchodové reformy, se tím řítí další pohroma. Nejprve na ně byla uvalena speciální daň Wind Fall Tax a daň z nadměrných zisků a nyní jim hrozí, že ani žádnou akcii mít nebudou a budou si muset obstarat jiný pasivní příjem. To je strašné poničení důvěry v investiční prostředí v zemi.

Hodně lidí uvažovalo tak, že ČEZ bude vždy dojnou krávou rozpočtu. Investici považovali za bezpečnou a o možnosti, že by stát společnost bez odpovídající prémie zestátnil, vůbec neuvažovali. Mysleli si, že se tím zajistí na důchod. Zestátněním ČEZu tak vláda otřese nejen důvěrou v systém, ale i důvěrou v nějakou důchodovou reformu.

Možná je ale zbytečné už stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko, protože již nyní zaznívají hlasy, že vše skončí u soudu. To otevírá prostor pro další spekulace. Třeba bude nakonec vše úplně jinak.

Možná, že je i zbytečný strach z výkupu obecně, protože stát má zkrátka tak rozvrácené finance, že nemá na žádný výkup akcií. Potřeboval by totiž zhruba 175 mld. Kč. To vláda jen těžko najde.

Možností je hodně a vše je nejisté. Jediné, co je jisté, je to, že zestátnění a ještě neférově bez adekvátní prémie není pravicové. To si vláda za rámeček nedá. Já bych se do toho nehnal.

Hodně lidí tvrdí, že zestátnění je nutné, že se jinak nepodaří postavit nové elektrárny. Já si to zkrátka nemyslím.

Autor je hlavní ekonom investiční skupiny CFG