Donald Trump v kampani pro volby 2024 (22. 2. 2023).

Donald Trump v kampani pro volby 2024 (22. 2. 2023). Zdroj: Reuters

Stormy Daniels z kauzy Donalda Trumpa
Stormy Daniels z kauzy Donalda Trumpa
Stormy Daniels z kauzy Donalda Trumpa
Stormy Daniels z kauzy Donalda Trumpa
Stormy Daniels z kauzy Donalda Trumpa
8
Fotogalerie

Trump jako mučedník politických elit. Trestní stíhání mu paradoxně může ve volbách pomoct

Když minulý týden svět obletěla informace, že byl Donald Trump oficiálně obviněn v trestním případě, mnohé jistě napadlo, že se blíží konec jeho politické kariéry.  Pohled za moře ovšem nabízí úplně jiný obrázek. Průzkumy „nabírané“ v době, kdy už bylo jasné, že ho čeká soud, dokonce ukazují, že Trump v rámci startujících republikánských primárek vede s ještě větším náskokem než třeba před měsícem.

Donald jede dál

Samotný Trump, věrný své povaze, na obvinění reagoval slovy, že ho ani nenapadlo z prezidenských voleb odstoupit. Ústavní právníci napříč Spojenými státy se navíc shodují v tom, že ho ani případné odsouzení z volebního souboje nediskvalifikuje. Americká ústava totiž po kandidátech nepožaduje čistý trestní rejstřík. Ke kandidatuře stačí splnit jen to, že uchazeči musí být alespoň 35 let, musel se narodit jako občan USA a musí ve své zemi mít bydliště minimálně po 14 let. Dřívější rozhodnutí Nejvyššího soudu navíc vytvořila stav, kdy ani Kongres, ani jednotlivé státy nemohou přidat nové podmínky, za nichž by někdo mohl usilovat o Bílý dům.

Volby skrz mříže

Ostatně historie amerických prezidentských voleb zná hned dva příklady, kdy se na volebním lístku pro výběr hlavy státu objevila osoba nacházející se v době hlasování ve výkonu trestu. Odborář a radikální socialista Eugene V. Debs získal ve volbách 1920 téměř milion hlasů, což tehdy dělalo více než tři procenta, zatímco si odpykával desetiletý trest za pobuřování. Přes mříže se na svou „volební kampaň pak díval ještě konspirátor a politický podivín Lyndon LaRouche, který ale dostal jen něco málo přes 26 tisíc hlasů, když byl odsouzen na 15 let za několikanásobnou zpronevěru.

Jednou věcí je ale samozřejmě samotný legální přístup do voleb a druhou, jak v nich může obviněný či dokonce odsouzený politik uspět.  V politicky dnes silně rozdělených Spojených státech to není tak, že by soudní oplétačky Donalda Trumpa automaticky pohřbívaly. Jak už bylo napsáno, jeho popularita zatím neklesá, i když v USA skoro každý ví, že je v jednom případě obviněn a v dalších to může brzo nastat.

Proti elitám

Obvinění může Trumpovi paradoxně pomoct v republikánských primárkách, protože jeho skalní příznivci milují teorie o tzv. hlubokém státě (deep state), což mají být elity, které mají dlouhodobě a „neviditelně“ kontrolovat Spojené státy. Tento „hluboký stát“ podle jejich konspirační teorie udělá všechno, aby Trumpa jako člověka „zvenku“ tradičních elit z politiky odstranil.

Trumpovi navíc nahrává, že jako první přišel na řadu případ spojený s údajnou platbou za mlčení pornoherečce Stormy Danielsové. Ten je totiž často považován za nejslabší ze série právních problémů, které se na exprezidenta ženou. Některé z nich zapadnou do teď oživovaného obrazu Donalda Trumpa jako konzervativního mučedníka, kterého chce „levicová justice“ vyřadit z voleb. Zde je učebnicovým příkladem Trumpovo další možné obvinění v případě zásahu do sčítání hlasů ve státě Georgia, protože většina republikánů stejně poslední prezidentské volby považuje buď za otevřeně zmanipulované, nebo minimálně vysoce podivné. Pro Trumpa složitější naopak může být případ, v němž je podezřelý, že ze svého podnikání neplatil správně daně. Jenže jeho kampaň sází na to, že až dojde na tyto horší otázky, Trumpovi voliči budou už mít pocit, že jde jen o další díl seriálu, v němž se demokraté snaží exprezidenta přes soudy zničit.

Dva veteráni

Trumpovi navíc pomáhá i to, že jeho možný nejsilnější vyzyvatel v rámci Republikánské strany, floridský guvernér Ron DeSantis stále čeká s oznámením kandidatury a začíná se zdát, že trochu prováhal moment, kdy loni drtivě obhájil post guvernéra v klíčovém státě. Místo rychlého nástupu na prezidentské hřiště tím přenechal Trumpovi iniciativu a roli lídra republikánského pole, takže teď jeho soudní problémy vypadají jako útoky na hlavního republikánského kandidáta a vedou u mnohých voličů k tomu, čemu se říká efekt shromáždění se kolem vlajky. Trump proto teď poráží DeSantise v průzkumech rozdílem třídy a zhruba v poměru 52 procent ku 21.

Demokraté se naopak stále utěšují, že soudní případy Donalda Trumpa sice možná nezastaví v primárkách, ale pravděpodobně z něj udělají slabého kandidáta pro samotné volby. Očekává se, že v nejbližší době prezident Joe Biden oznámí, zda bude příští rok Bílý dům obhajovat, a demokraté si přejí, aby proti němu stál historicky první obviněný exprezident v dějinách USA. Kdyby se oba veteráni utkali dnes, byl by jejich souboj alespoň podle průzkumů hodně vyrovnaný, takže ani obviněného Donalda Trumpa nelze dopředu odepisovat.