Demonstrace proti České televizi i vládě: Pochod prošel 17.11.2022 Prahou až na Kavčí hory k budově ČT

Demonstrace proti České televizi i vládě: Pochod prošel 17.11.2022 Prahou až na Kavčí hory k budově ČT Zdroj: Foto Blesk - David Malík

Sedmnáctý listopad v jiné době. Paradoxy oslav 33. výročí pádu komunismu

Oslavy výročí listopadové revoluce probíhaly tentokrát v jiné atmosféře, ve stínu válečného konfliktu na Ukrajině, což dává těmto dnům další rozměr. Neměl by ale zapadnout jejich původní étos.

Je úžasné, že máme možnost takový svátek slavit i jako svátek státní. Jde o skutečný ideový základ naší současné České republiky, tolik potřebné velké vyprávění, jež vysvětluje, k jakým hodnotám a proč se hlásíme. A možná je i lépe, že víc ceremoniálů bývá v tento den občanských než státem organizovaných. Vždyť i to je jeden z odkazů 17. listopadu – že společnost je víc než stát,“ shrnul pro Reflex podstatu výročí profesor Stanislav Balík.

O tom svědčí desítky vzpomínkových akcí nejen na Národní třídě v Praze, ale i v dalších městech. V drtivé většině proběhly důstojně, přičemž největší účast měl Koncert pro budoucnost, kde lidé zaplnili horní polovinu Václavského náměstí.

K demokracii také patří, že v ulicích protestovali i odpůrci vlády, kteří dnes paradoxně varují před údajně největší totalitou v historii. Sami by ovšem nejraději ostrakizovali ty, kdo mají odlišné názory – zejména na ukrajinský konflikt – a vyhrožují jim odplatou „hněvu lidu“.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!