Senátor Goláň v roce 2019 podal trestní oznámení v reklamní větvi Čapího hnízda

Senátor Goláň v roce 2019 podal trestní oznámení v reklamní větvi Čapího hnízda Zdroj: Ondřej Szollos

Senátor Goláň: Žalobci někdy dohlížejí na kauzy tak, aby došlo k jejich promlčení. Policie má z Babiše Strach

Kauza Hlubuček je nafouknutá a vyvolala očekávání, která nemusí splnit, říká daňový poradce a senátor Tomáš Goláň (dříve SEN 21, dnes ODS). Veřejnosti je znám především díky svému vystupování proti zneužívání moci někdejší Finanční správou známém jako „zaklekávání“ na firmy.

Jak vnímáte kauzu Hlubuček, která měsíce ovlivňuje politiku?

Vidím v ní obrovskou shodu s kauzou, kterou rozehrál v roce 2013 plukovník Šlachta proti tehdejší vládě. Obávám se toho, že kauza vyšumí ne proto, že by ji někdo zametl pod koberec, ale že nebude jak vyčíslit škodu. Trestné bude jen ovlivňování zakázek, a ne zásadní škody. Kauza je nafouklá, vyvolala očekávání, jež nemusí splnit.

Proč?

Když se podíváme na obsah informací, které byly v usnesení k zahájení trestního stíhání, to vše byly věci bulvárního typu. Chybějí tam však zásadní důkazy. My jsme se dozvěděli, že někdo ovlivňoval veřejné zakázky, ale nikdo nevěděl, jestli byly předražené, nebo vytvořené někomu na míru. Proč se nikdo nezabýval, o kolik byly nadhodnocené, popřípadě jaké tam bylo zvýhodnění? Systém, který zatčení lidé vytvořili, rozhodně neomlouvám, jen bych chtěl slyšet důležité informace. Všichni odsuzujeme, jak to probíhalo, ale pořád se nemluví o tom, jaká vznikla škoda.

Srovnal byste tuto kauzu s jinými, na něž léta upozorňujete?

Když byl Andrej Babiš premiérem, podle zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) rozděloval zakázky a dotace, jež často neměly auditní stopu, tj. nevědělo se, nač se to využívá. Proti tomu stojí kauza Hlubuček, za níž je obrovský mediální humbuk, který vyvolal hlavně způsob, jak se ty informace dostaly ven. Chápu, že novinář musí pracovat s informacemi, které se objeví od státních zástupců a policistů, ale chybí mi kritický odstup.

Co podle vás ze zprávy OLAF nejvíc vyplývá?

Jasně popisuje obrovský prokorupční systém, který Babiš v Česku nastolil a dodnes zčásti funguje. On byl premiér, přesto podnikal a přes loajální aparát rozděloval zakázky a dotace vlastním firmám.

Jak vnímáte kauzu reklamy na Čapí hnízdo, již policie nedávno odložila?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!