Mimořádný sněm hnutí STAN: Kandidátský projev Víta Rakušana (23.7.2022)

Mimořádný sněm hnutí STAN: Kandidátský projev Víta Rakušana (23.7.2022) Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Bohumil Pečinka: STAN a dědictví Rychlých šípů

Hradecký sněm Starostů a nezávislých (STAN) dal všechnu moc skupině kolem dosavadního předsedy Víta Rakušana. Dojde k obrození tohoto vládního hnutí?

Kariéra Víta Rakušana jako komunálního politika začala tím, že policie zatkla někdejšího zástupce starosty Kolína a obvinila ho z korupce. Skupina nezávislých kandidátů v čele s Rakušanem se proti tomu ostře vymezila a v roce 2010 zvítězili jako ve všech následujících obecních volbách.

Nyní je Vít Rakušan v opačné pozici. Jeden z členů užšího vedení STAN a náměstek pražského primátora Petr Hlubuček byl zatčen policií a zřejmě ho obviní z korupce. Pro politika typu Rakušana, který dvanáct let provozuje moralistickou rétoriku a vypadá přitom jako Mirek Dušín z Rychlých šípů, je to těžká rána. Ukazuje to, že politika je složitý obor, jejž nejde zakládat jen na deklaraci vysokých hodnot, které nepočítají s lidským selháním.

Řetězec skandálů

Když popisujete tak složitou činnost, jako je politika v kategoriích ,dobro a zlo, může se vám stát, že vám po prvním zaváhání někdo na čele vypálí stigma Bratrstva kočičí pracky. To se po sérii skandálů nedávno stalo i druhé nejsilnější vládní straně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!