Tisková konference budoucí vlády o boji s koronavirem.

Tisková konference budoucí vlády o boji s koronavirem. Zdroj: Blesk:Michal Protivanský/CNC

Tisková konference budoucí vlády o boji s koronavirem.
Tisková konference budoucí vlády o boji s koronavirem.
Tisková konference budoucí vlády o boji s koronavirem.
Tisková konference budoucí vlády o boji s koronavirem.
Tisková konference budoucí vlády o boji s koronavirem.
10
Fotogalerie

Recept nové vlády na covid? Hodně obecných principů a skoro nic konkrétního

Nastávající vládní pětikoalice včera představila svůj plán na zkrocení současné covidové vlny. Návrh opatření někdy působí, jako by se pět nových vládních stran na ničem pořádném nemohlo dohodnout a volí radši obecné fráze. Anebo hlavně nechtějí začínat nepopulárními kroky.

Na začátek je třeba zdůraznit, že Fialova vláda ještě formálně ani neexistuje a nemá žádné praktické nástroje na řešení epidemie. Jediná vláda, která má pravomoci a tím i odpovědnost za vývoj epidemie je Babišova vláda. Není ale žádný důvod nerozebírat kriticky i epidemický plán nadcházející garnitury, koneckonců by měla začít úřadovat už do pár týdnů.

Ve výpisu nejdůležitějších opatření nastupující koalice zmiňuje několik obecných principů, které jsou fakticky realizované už teď (a z různých důvodů nefungují nebo nestačí). Například „v oblasti testování preferovat PCR testy“ – už teď se denně provádí zhruba třikrát více PCR než antigenních testů. Antigenní testy už taky nefungují jako certifikát bezinfekčnosti.

(Ne)shoda na nemocenské

Dále v plánu zaznívá jako priorita „ekonomická podpora pro lidi v izolaci a karanténách“ – nemocenská a ošetřovné fungují už teď, otázka je ale jejich výše, kvůli které si část lidí nemůže dovolit zůstávat doma, a tak radši covid přecházejí. Ani v tomto není plán vlády nijak konkrétní. Že by třeba na 80% nebo 100% nemocenské nebyla shoda?

V základních zásadách pro boj s epidemií budoucí vládní koalice také píše, že hlavní indikátor šíření epidemie má být obsazenost nemocnic a JIP. Zvlášť intenzivní péče se ale plní až ve chvíli, kdy už jde rozjetou vlny nákazy těžko zastavit. Nakonec i loni na podzim a v zimě se Babiš a jeho ministři zdravotnictví často odvolávali na to, že nemocnice „zatím zvládají“. Tohle řízení epidemie pohledem do zpětného zrcátka akorát vedlo k o to delším lockdownům a taky o to většímu a déle trvajícímu nátlaku na nemocnice.

Podle předsedy Pirátů Bartoše bude nová vláda u obsazenosti nemocnic pracovat s prediktivními modely a jednat dopředu. S aktuální vlnou epidemie se ale podle plánu už nedá nic dělat a nelze ji zastavit. Proto pětikoalice nenavrhuje ani třeba omezení hromadných akcí, na které až doteď mohlo přijít 100 % kapacity.

 

Vládne vláda, nebo hygienici?

V situaci, kdy už nemocnice přesouvají pacienty z jednoho konce republiky na druhý, je většina návrhů opatření velmi obecného rázu, jako třeba včasná distribuce pacientů dle volné kapacity nebo výzva k dobrovolnému omezení kontaktů. O omezení hromadných akcí mají dle plánu rozhodovat krajské hygienické stanice, ne vláda. Tím pádem by tak zásadní rozhodnutí, jako skok z plné kapacity třeba i na nulu, měly vykonávat už tak přetížené úřady, a ne zvolení politici? To už opravdu působí tím dojmem, že nová vláda hlavně nechce ještě před nástupem do funkce lidi ještě víc prudit.

Asi není možné, že by na hromadné akce odborníci z anti-covid týmu neměli žádný názor. Delegovat takhle nepopulární problematiku na úřední aparáty krajských hygien je prostě akorát politicky jednodušší.

Ve středu ještě na České televizi v pořadu Události, komentáře pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zkritizoval hygienické stanice. „Věc, kterou jsme říkali, a které je nezbytně nutná, je, aby krajské hygieny začaly konat. Aby omezovaly akce podle počtu účastníků (…) Je to velká chyba, že se krajské hygienické stanice nechovají jako v případě jakékoli jiné epidemie,“ okomentoval situaci.

Pokud je tedy podle nastupující vlády potřeba omezit hromadné akce, proč to v jejím plánu nefiguruje? A jaká všechna opatření bude vláda pětikoalice nechávat na někom jiném? Samozřejmě, že Fialova vláda ještě ani oficiálně neexistuje. Její představitelé jsou ale politici a je normální podrobovat kritice jejich návrhy, plány a vystoupení. Zvlášť v takové krizové době, v jaké je Česko právě teď.