Otcové úspěchu: Pavel Baudiš  (vlevo), Ondřej Vlček (uprostřed), Eduard Kučera (vpravo)

Otcové úspěchu: Pavel Baudiš (vlevo), Ondřej Vlček (uprostřed), Eduard Kučera (vpravo) Zdroj: ČTK / René Fluger, Josef Horázný

Česká byznysová pohádka: Unikátní příběh i úspěch zdejší antivirové firmy Avast

Chystá se pohádková fúze české antivirové firmy s americkým softwarovým gigantem za 186 miliard korun. Nic takového se u nás nikdy nestalo. Americký Norton se domluvil s českým Avastem, že se spojí v novou firmu.

Když se řekne, že je příběh českého Avastu pohádka, je nemožné najít takovou, která by tomuto přirovnání byla nejblíže. Je to unikát. Je to úplně nová pohádka, se svými hrdiny, a dokonce i s ponaučením.

Spoluzakladatelé a loupežníci

Pavel Baudiš si všiml počítačových virů v roce 1988, krátce před revolucí, která z jeho podnikání mohla udělat standardní soukromý byznys. Než to bylo možné, tak se svým kamarádem Eduardem Kučerou museli projít socialistickým zpovědníkem a pod Socialis- tickým svazem mládeže založili družstvo Alwil. Když nelidský režim konečně padl, z družstva udělali soukromou firmu Alwil Software a vydali svůj zásadní program avast!, který pojmenovali podle pirátského výrazu pro povel „pozor“. Pozor! Pro antivirový program to dávalo smysl a na pozoru před Alwil softwarem se brzy bude mít celý svět.

Avast, jak se dnes firma jmen- uje, se chlubí tím, že zabrání 1,5 miliardy virů každý měsíc. Je to pohádka o dvou statečných, kteří svou chytrostí pokoří miliardy loupežníků. Není jich čtyřicet, ale mnohem víc. V pohádce by to vypadalo podezřele, v realitě je to mnohem zajímavější. Jsou to neuvěřitelná čísla. Každou chvíli chce někdo napadnout cizí počítač a do cesty se mu postaví dva čeští podnikatelé, kteří ochrání vaše data a soukromí. Krásný a ryzí byznys.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!