Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

Babiš versus Bartoš aneb Hlavní střet voleb v kraji, kde platí: dycky levice

Kandidatura lídra pirátů Ivana Bartoše proti šéfu hnutí ANO Andreji Babišovi je zatím nejviditelnějším střetem letošních sněmovních voleb. Kdo vyhraje?

Premiér Babiš dosud vždy vedl kandidátku hnutí ANO ve Středočeském kraji. Letos ale udělal výjimku a bude kandidovat jako lídr hnutí v Ústeckém kraji. Od Babiše to je velmi praktický krok, protože anonisté si zde minule připsali vůbec nejvyšší procentní zisk, když v Ústeckém kraji jejich kandidátku do volební urny hodilo více než 37 procent místních voličů.

Babišova jistota

Pro současného premiéra by bylo výhodné zde kandidovat, i kdyby za celým manévrem nestálo už nic jiného. Je totiž osvědčeným volebním postupem, že předsedové stran opustí domovský kraj a jdou kandidovat do hlavní bašty své strany.

Babišova ústecká kandidatura má ovšem ještě jeden důvod. Je reakcí na zimní rozhodnutí lídra pirátů a jejich předvolební koalice Ivana Bartoše. Tento rodák z Jablonce nad Nisou nyní žije v Praze, ale volebně je opravdovým světoběžníkem. Když šli piráti v roce 2010 poprvé do sněmovních voleb, „lídroval“ v rodném Libereckém kraji. O tři roky později už vedl jejich pražskou kandidátku a poslancem se poprvé stal v minulých volbách jako jednička kandidátky ve Středočeském kraji.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!