Video placeholde

Budou nová opatření zase pro srandu králíkům? Pokud ano, neměla by opozice dovolit nouzový stav

Oblečená neoblečená, učesaná neučesaná, přijet nepřijet a přivézt dar nedar. Kuloárové informace o tom, jaká zpřísnění protiepidemických opatření vyhlásí dnes pozdě večer Babišova vláda, naznačují, že půjde opět o polovičaté a nic moc neřešící kroky ve stylu princezny Koloběžky. Pokud to tak bude, neměla by opozice v žádném případě umožnit kabinetu dál zneužívat nouzový stav.

Denní počty nakažených se blíží k rekordům, každých deset minut umírá kvůli covidu jeden člověk, nemocnice jsou na pokraji kolapsu. Česko je ve světě za odstrašující příklad, kam až může špatná vláda zemi v epidemii přivést. I když nic nenasvědčuje, že by Babiš a spol. byť jen vzdáleně tušili, jak z toho ven, jinou vládu bohužel nemáme (ani na dohled). Za této situace lze tedy se skřípěním zubů a modlitbou souhlasit s tím, že ministři chystají změny v protiepidemických opatřeních. Že vzhledem k trendu posledního týdne či dvou půjdou směrem zpřísňování, nikoliv povolování šroubů, se zdá být logické.

O přesné podobě nových pravidel jednala vláda dlouho do noci a znovu se k nim vrátí dnes večer (a nejspíš opět bude jednat do noci). Z toho, co o dosavadních výsledcích vládního sezení víme či tušíme, se dá říct následující:

  1. zvažuje se omezení volného pohybu v podobě, jakou jsme zažili loni na jaře,
  2. neprošel návrh ministra Blatného na zákaz pohybu dále než 25 kilometrů od místa bydliště (prý by se to špatně kontrolovalo),
  3. zakázány jsou nově cesty do Botswany, Eswatini, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku a některých dalších exotických zemí,
  4. ve hře není skutečně tvrdý lockdown, při němž by se na čas povinně zastavila výroba a lidé by nechodili do práce,
  5. vláda chce, aby sněmovna znovu schválila nouzový stav.

Pokud vláda skutečně uvažuje tímto směrem a bude-li tak vypadat její rozhodnutí, měla by opozice další nouzový stav jednoznačně odmítnout.

Omezení volného pohybu dle bodu číslo 1 je v současné situaci naprosto absurdní. Jarní zákaz pohybu neplatil pro cesty do zaměstnání, za rodinou či blízkými, na nákup, k lékaři, na úřady, pro pobyt v přírodě nebo parcích… Jestliže na jaře lidé vládě alespoň trochu věřili, že ví, co dělá, a nařízení proto většinově respektovali, teď na to můžeme rovnou zapomenout. Každou procházku po městě lze vydávat za jednu z vyjmenovaných výjimek, nikdo nemůže nikomu dokázat opak, omezení pohybu v této podobě je tudíž zcela nevymahatelné a lze vzít jed na to, že lidé ho budou vzhledem k nynější atmosféře ve společnosti v naprosté většině ignorovat. Čehož jsou si mimochodem dobře vědomi i samotní ministři – vizte bod číslo 2.

Na zákaz cest do vyjmenovaných zemí vláda nouzový stav nepotřebuje. Jak moc Češi do těchto zemí cestují, a jak dalece je tedy z epidemiologického hlediska významné, že do nich nově nemohou, ponechme bez komentáře a bez hodnocení. Vláda tak už rozhodla, budiž.

Co by téměř jistě pomohlo šíření epidemie zásadně omezit, by byl opravdový lockdown ekonomiky. Tedy zastavení výroby. Pracoviště představují momentálně jedno z nejrizikovějších míst pro přenos nákazy. Přineslo by to s sebou obrovské hospodářské ztráty, byť někteří ekonomové tvrdí, že neustále se vlekoucí agónie je ještě horší. Šlo by nicméně o výsostné politické rozhodnutí, na něž má vláda právo (a za které by rovněž nesla plnou odpovědnost) – říci, že i za cenu tak zásadního zásahu do ekonomiky dává přednost ochraně zdraví a životů.

Kvůli takovému kroku by pak měl nouzový stav smysl. To ale vláda podle dostupných informací nařídit nehodlá. Mimochodem vzpomínáte si, jak se Babiš při vstupu do politiky neustále chlubil tím, co všechno dokázal a jak je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi? Těžko se při té vzpomínce vyhnout úvaze, jestli má mít „jeden z největších zaměstnavatelů v zemi“ rozhodující slovo při zvažovaném zastavení výroby, které by i jeho připravilo o velké peníze. Těžko najít lepší příklad střetu zájmů.

Třeba vláda večer překvapí a přijde s něčím úplně jiným. To, že zatím oficiálně ministři mlčí, nahrává spekulacím. Pokud by se ale ukázalo, že žádné jiné trumfy proti viru vytáhnout nechtějí, měla by opozice jejich choutkám na nouzový stav zatnout tipec. Jediné, k čemu by ho totiž v takovém případě potřebovali, by byly jen další podezřelé zakázky pro ještě podezřelejší firmy.