Na pražském Vyšehradě vzniklo poutní místo ironie, vzteku a beznaděje

Na pražském Vyšehradě vzniklo poutní místo ironie, vzteku a beznaděje Zdroj: Zbyněk Pecák

Zakážete Čechům restaurace, tyhle chrámy jejich životů, pak se najednou „vrchní zavírač“ v ní sám objeví. To nemohlo nevyvolat výbuch emocí.
Udělat nesvatý byznys ve stínu baziliky a pak se nechat pohřbít vedle skutečných elit. To je tak v kostce, o co tu jde.
22. 10. 2020 0:50 hod. Praha-Vyšehrad: Z podniku se vynoří i Faltýnek.
…nastupuje do limuzíny.
…a s tváří neohroženě odkrytou…
6
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Lidé z Ria aneb Na pražském Vyšehradě vzniklo poutní místo ironie, vzteku a beznaděje

Kultovní místa vznikají, když se někde odehraje zázrak a najde se dostatečný počet lidí, kteří tomu uvěří. Ne tak v Česku. Pár hodin po propuknutí pátečního skandálu ministra Prymuly s návštěvou restaurace Rio’s někdo položil na chodník před podnik jeho fotku se svíčkou. Už v sobotu a neděli navštívily tohle místo na pražském Vyšehradě tisíce lidí a každý zde zanechal opotřebovanou roušku, plechovku od piva nebo vzkaz jako u Zdi nářků. Na jednom z posvátných míst české státnosti se zrodilo ironické poutní místo.

Symboly jsou někdy důležitější než sama podstata věci. V kauze ministra zdravotnictví Prymuly ji nejlépe vyjádřil ministr vnitra Hamáček slovy: „Co pohledávali uprostřed nouzového stavu v restauraci, která měla být podle nařízení zavřená?“

K odpovědi se dostaneme, nejdříve se však zastavme u poselství, jež pro český národ přinesly fotky deníku Blesk. V době nouzového stavu, kdy ministr Prymula sází jedno regulační opatření za druhým, najednou vychází z restaurace pro veřejnost uzavřené, ale pro VIP otevřené, a to bez roušky a doprovázen hlavním kmotrem hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Tyhle obrazy měly větší sílu než témata, která se uvnitř mezi aktéry probírala.

„Domlouvání věcí“

Jmenuje se Raimund Špunda, ale nechává si říkat Rio. Jde o majitele stejnojmenné restaurace na pražském Vyšehradě, kde došlo minulou středu v noci k utajené schůzce šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, ředitele ostravské fakultní nemocnice Jiřího Havrlanta a ministra Romana Prymuly. Dodejme, že podle Prymulova nařízení měly být restaurace v tu dobu zavřené už v osm večer. To pro Ria nikdy nebyl problém, protože on tu byl od poskytování laskavostí vždycky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!