Seniorům v těchto dnech přichází do schránek roušky. Řada to vnímá jako urážku a ústenky posílají zpět

Seniorům v těchto dnech přichází do schránek roušky. Řada to vnímá jako urážku a ústenky posílají zpět Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Seniorům v těchto dnech přichází do schránek roušky. Řada to vnímá jako urážku a ústenky posílají zpět
Roušky budou chodit poštou v příštích několika dnech
Pošta má hotové zásilky s rouškami, do pátku je dostanou všichni senioři
Česká pošta distribuuje roušky a respirátory.
Česká pošta distribuuje roušky a respirátory.
13
Fotogalerie

Hamáček chytil po skandálním rozeslání roušek seniorům syndrom Doroty z Benešova

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček, který je zodpovědný za skandální postupy při nedávném rozesílání pěti roušek a jednoho čínského respirátoru lidem starším 60 let, chytil podle všeho syndrom Doroty z Benešova (tak se někdy říká středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové z hnutí ANO). Ta proslula nestoudným trestním oznámením na záchranářku Veroniku Brožovou, která si na jaře stěžovala na nedostatek roušek. Hamáček jde ve stopách Jermanové a chce podat trestní oznámení na Státní ústav pro kontrolu léčiv, který rozesílání roušek seniorům kritizuje. Bylo by dobře, kdyby to šéf sociálních demokratů skutečně udělal, veřejnosti tím jen dokáže, že se v tomto případě chová jako šašek.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v pondělí oznámil, že Česká pošta (ta spadá pod ministerstvo vnitra, které řídí právě Jan Hamáček) porušila při nedávném rozesílání čínského respirátoru a pěti roušek seniorům zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků. Připomeňme si, že SÚKL je správní úřad České republiky, který je podřízen Ministerstvu zdravotnictví a je to organizační složka státu (v překladu: ve vymezené oblasti zastupuje stát). Jeho úkolem je dohlížet na to, aby se u nás používaly pouze jakostní, bezpečné a účinné léky i funkční a bezpečné zdravotnické pomůcky.

SÚKL na poště provedl kontroly a z výsledků vyplývá, že výrobky, které vláda seniorům rozeslala, naplňují zákonnou definici zdravotnického prostředku a sami výrobci je tak označují. Nesmí proto být distribuované při porušení originálního obalu (to se stalo v případě roušek) nebo bez informací od výrobce (to se stalo jak v případě roušek, tak u čínského respirátoru, u kterého nebyl žádný text v češtině). Pošta by proto měla situaci napravit a odvrátit možná zdravotní rizika.

Místo toho, aby se Česká pošta za svá pochybení omluvila, vyrazil její guru Hamáček do absurdního útoku. Tvrdí, že v případě zásilek se jednalo o ochranné pomůcky, nikoli o zdravotnický materiál a že zvažuje podání trestního oznámení na SÚKL kvůli šíření poplašné zprávy. Myslím, že by to měl udělat, ať vidíme, jak na tom je, protože prakticky jistě tu při prohraje. Ostatně to se stalo i nestoudné hejtmance Jermanové, která podala na jaře trestní oznámení na středočeskou záchranářku Veroniku Brožovou, která si tehdy stěžovala na nedostatek roušek při výkonu své práce. Policie v červnu oznámení hejtmanky odložila, protože i ona seznala, že je to nesmyslné obvinění.

Teď se ale situace opakuje. V hlavní roli je ovšem předseda sociálních demokratů Jan „Červený svetr“ Hamáček. „Myslím, že je to naprosto bezprecedentní. Určitě nepřipustím, aby docházelo k vyhrožování našim zaměstnancům nebo snad vměšování do odborných činností SÚKLu, které provádíme v souladu se zákonem,“ reagovala na jeho výpad zcela správně Irena Storová, ředitelka lékového ústavu.

Uvidíme, co se stane, ale Hamáček v tomto případě nemá šanci obstát. Na svém Twitteru sice zveřejnil protokol Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, který rozeslaný čínský respirátor jakoby „posvětil“, ale současně se v protokolu praví, že „výsledky zkoušek nenahrazují jiné dokumenty, které jsou požadovány orgány státního odborného dozoru podle specifických předpisů“. No a ten odborný dozor je v tomto případě právě SÚKL, na který Hamáček útočí.

Poslali šmejd

Protože mi bylo v dubnu 60 let, byl jsem osobním příjemcem vládní zásilky pěti roušek a jednoho čínského respirátoru i já. Myslím si, že to byly zcela vyhozené peníze, protože naprostá většina občanů se dávno zásobila rouškami sama. Na to nepotřebovali a nepotřebují stát, který jim i tak na jaře nepomohl, když bylo tohoto materiálu nedostatek. Teď to byl jen další bizarní předvolební tah, který se vůbec nepovedl.

Doručená obálka byla papírová a v ní bylo pět nezabalených volně uložených roušek. Kdo a za jakých podmínek je do obálky vložil, v jakém to bylo prostředí, zda u toho někdo měl na sobě ochranné pomůcky či nikoli, se už nikdy přesně nedozvíme. Vláda nás přitom neustále po dobu koronavirové pandemie vyzývá k zodpovědnosti a dodržování některých hygienických doporučení. Protože se chci v tomto případě chovat zodpovědně, vyhodil jsem roušky do koše. Nebudu si dávat na ústa a nos něco, co někdo někde rozbalil a strčil mi to za nejasných okolností do obálky. Vláda a Česká pošta se chovají jako pověstní šmejdi, posílají zboží bez jasné záruky.

Protože stát zbytečně vyhodil desítky milionů, mělo by se zjistit, kdo s tímto pitomým nápadem vlastně přišel. Bylo to nějaké PR oddělení? Nebo to napadlo někoho přímo z vlády? A kdo to nejvíce prosazoval? Ne na SÚKL, ale na tyto lidi by pak mělo zamířit trestní oznámení.