Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) Zdroj: ČTK / Kateřina Šulová

Kouzla se statistikami: Čísla nemocných covid-19 jsou špatná? Uděláme si lepší!

Zase jsme v něčem nejlepší a ostatní by se od nás mohli učit! Zatímco po první vlně nákazy se premiér Andrej Babiš chlubil tím, že díky drakonickým opatřením zachránil „tisíce mrtvých“, o víkendu teď ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za pár hodin „uzdravil“ třetinu všech aktuálně nemocných. Stačila drobnost – škrtnout 1775 pacientů ve statistice s argumentem, že původní čísla nebyla úplně správná.

Pro situaci v Česku je to vpravdě zásadní zlom: Jestli ještě doteď bral někdo ministra Vojtěcha vážně, tohle snad muselo vyléčit už opravdu každého.

Jen pro připomenutí: Tři dny před tím, už předvedl svou metodu „matematického boje s epidemií“, nařídil Vojtěch s poukazem na tehdy platné statistiky plošná protiepidemická opatření. Statistická data, která ministerstvo zdravotnictví denně zveřejňuje, jsou ukazatelem pro ostatní státy, zda mohou Česko považovat z hlediska nákazy za bezpečnou zemi. Neustále omílané počty nemocných jsou také významným psychologickým nástrojem, jímž vláda může manipulovat s náladami společnosti a dle potřeby utahovat šrouby strachu, nebo se naopak tvářit jako zázračný spasitel. Pár měsíců před volbami to není k zahození.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!