Jan Hamáček a Adam Vojtěch v rouškách na tiskovce po jednání vlády

Jan Hamáček a Adam Vojtěch v rouškách na tiskovce po jednání vlády Zdroj: Úřad vlády ČR

Kdy skončí roušky? Buď jsou Vojtěch, Hamáček a spol. mazaní jako Číňani, nebo je to banda lemplů

Čína zřejmě tajila epidemii koronaviru tak dlouho proto, aby mohla po světě skoupit co nejvíce ochranných pomůcek pro svoji potřebu. Tvrdí to jedna ze zpráv amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti. Zdá se, že naši politici se od Číňanů inspirovali, a snaží se proto co nejvíc zamlžit, do kdy budeme ve velkém nosit roušky. Nebo že by to bylo jinak?

Teorie o tom, proč čínská vláda včas neinformovala Světovou zdravotnickou organizaci o propuknutí epidemie ve Wu-chanu, zní logicky. Tamní papaláši si byli už koncem loňského roku vědomi, že kdyby na nebezpečí upozornili, začal by se na pandemii chystat celý svět a ochranné pomůcky by se staly nedostatkovým zbožím. Čínská vláda proto raději mlčela, nakupovala a díky tomu zvýšila v lednu dovoz například u chirurgických roušek o 278 procent. Ve stejné době zároveň o desítky procent omezila vývoz téhož zboží.

Teď se zdá, že se u čínských kolegů přiučili ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr vnitra Jan Hamáček, Vojtěchův náměstek Roman Prymula a mediálně aktivní člen krizového štábu Roman Šmucler. Uvědomili si zřejmě, že informace o potřebnosti roušek může mít strategický význam a rozhodli se zmást každého, kdo by mohl jasné sdělení zneužít proti nám. Alespoň to tak vypadá podle toho, co uvedené kvarteto napovídalo za jediný den o tom, kdy v Česku roušková povinnost skončí.

Vykopával Šmucler na svém účtu na Twitteru: „Z Ústředního krizového štábu. Moje malé vítězství – plošné nošení roušek skončí s nouzovým stavem! Udělal bych to dříve, ale je to zkrácení.“ Zatím to vypadá, že nouzový stav skončí 17. května. Národ byl sdělením známého zubaře většinou nadšen.

Záhy se ovšem na stejné sociální síti ozval šéf krizového štábu Hamáček: „Ústřední krizový štáb nepřijal žádné rozhodnutí či doporučení k ukončení nošení roušek.“ Teď znejistěl nejen případný nepřítel, ale i celé Česko.

Netrvalo dlouho a v médiích přispěchal se svou troškou do mlýna ministr zdravotnictví Vojtěch: „Jsme připraveni ukončit tu plošnou povinnost nosit roušky v průběhu června. Poté by nadále byla povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách včetně například MHD."

A zatím poslední díl ke všeobecnému zmatení přidal večer v televizi vrchní epidemiolog Prymula, když na téma roušek uvedl: „Dá se očekávat, že ve vnějším prostoru bude určité rozvolnění, ale to by mělo nastat až na prázdninové měsíce.“

Čtyři politici, čtyři různé informace, časový rozptyl od poloviny května po prázdninové měsíce (což může být klidně taky srpen).

Nezbývá, než hlavním tvůrcům tuzemských protiepidemických opatření zatleskat a pochválit je za to, že si uvědomili strategický význam jasných a konkrétních informací. Ukázali, že je rozhodně nedají lacino a jen tak někomu. Musíme věřit, že vědí, co dělají. Jinak bychom totiž museli zákonitě dojít k závěru, že jsme vydáni na milost partě přitroublých amatérů, kteří se ani po více než dvou měsících krizového stavu nenaučili komunikovat s veřejností tak, aby ji nemátli a netrousili do médií navzájem protichůdné informace.