Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Koronavirová karanténa očima naší fotografky Nguyen Phuong Thao
8
Fotogalerie

Vláda se zbavila odpovědnosti aneb Rouška jako falešný pocit bezpečí

Celé Česko šilo v karanténě roušky a vláda pak přikázala jejich povinné nošení. Češi posílali do světa videa, kde se chlubili ušitými rouškami a jak že na virus vyzráli. Je to ale opravdu tak, že vás rouška ochrání? Nebo vám jen dá falešný pocit bezpečí?

Česko je jednou z mála zemí, kde je přikázáno povinně nosit roušku. Například ve Švýcarsku žádná taková povinnost není. Lidé se tam mají pouze držet od sebe dál a mýt si ruce. To jsou doporučení Spolkového úřadu pro veřejné zdraví, které Federální rada vzala na vědomí na svém zasedání 22. dubna. Zdraví lidé tam nemusí nosit roušky na veřejných místech.

Roušky jsou totiž sporné řešení.

Za prvé, jestli má rouška nějak pomoci, pak by k ní lidé museli nosit i brýle. Protože existuje několik možných cest, jak se k vám infekce dostane. Když bude infikovaná osoba kýchat, kašlat nebo jen dýchat ve vašem okruhu dvou metrů, může vám virus přistát i v očích. Vědci již v minulosti dokázali, že chřipka nebo jiné viry mohou proniknout do očí a cestovat do nosu a do dýchacího ústrojí.

Za druhé, roušky dobře nefungují. Každá bariéra sice viru ztěžuje šíření, ale když se nepoužívá správně, může nadělat více škody než užitku. Kolik lidí si myje ruce po každém dotyku s rouškou? Kolik lidí roušku denně pravidelně vyváří? Možná už jste také potkali osoby s formálně nošenou, avšak zapáchající rouškou, která se s vyvařením nepotkala už řadu týdnů a obsahuje jistě mnoho nejrůznějších mikroorganismů. A nemusí jít vždy jen o bezdomovce a stavební dělníky.

V nejnovější studii korejských vědců o efektivnosti nošení roušek bylo prokázáno, že ani chirurgické, ani bavlněné roušky nebrání při kašli viru dostat se na vnější stranu roušky. Vědci prováděli testování u pacientů s covid-19 jak na třívrstvých chirurgických rouškách s polyethylenovými a polypropylenovými filtry, tak na rouškách ze 100% bavlny. Žádná z nich nezabránila při kašli průchodu viru, ať už virus prošel okolo nebo skrze roušku.

Za třetí, rouška má psychologický efekt a vyvolává falešný pocit chráněnosti. Člověk, který je tímto psychologickým efektem ovlivněn, má tendenci chodit častěji na veřejnost, trávit víc času v obchodě apod. Vždyť je ochráněn geniálním způsobem – rouškou. Může také zanedbávat další způsoby prevence, jako je mytí rukou.
Jednoduchým nařízením o nošení (libovolných) roušek se česká vláda zbavila odpovědnosti. Kdo nemá roušku, je bezohledný jedinec a dostane pokutu. Hotovo, ochráněno.

Rouška za nějakých okolností jistě brání přenosu infekce. Ale udělat z ní modlu a ústřední prvek boje s koronavirem je daleko od racionálního boje s nákazou.