Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Zbyněk Pecák

Padni, komu padni: Proč se nebojuje i s jinými zdravotními riziky tak jako s koronavirem?

Pakliže v dnešní době někdo řekne že „ten koronavir“ nebude tak strašný, tak je pokládán pomalu za vlastizrádce, anarchistického magora či blázna. Proto si zopakujme, pokud se koronavirem nakazíte, tak neumřete. Smrtnost je zde cca 2–3 procenta. Není to mor, který vyhubí půl populace jako za středověku, i kdyby se jím nakazilo celé vaše město.

Opakuji, nijak tím nechci snižovat význam aktuálních protiepidemiologických opatření. Nadto u většiny nakažených má nemoc covid-19 relativně lehký průběh, prostě něco jako chřipka. Mnozí lidé onemocnění přechodí i zcela bez příznaků. Obdobně se vyjádřila i nejedna lékařská kapacita – tuzemská i zahraniční.

Nechme mluvit čísla

Ročně zemře v Česku na následky kouření 15 až 16 tisíc lidí, na covid-19 zatím ani tři stovky (nepodceňuji to, samozřejmě bych byl nejradši, kdyby neumřel nikdo). Avšak nabízí se jasná argumentační střela – proč vláda nezakáže také cigarety? Rozumíte tomu někdo?

Někdo si asi řekne, vláda kouření nezakáže, protože není infekční jako covid-19. Jistě, to by byla pravda, pokud by neexistovalo pasivní kouření, které ročně dle lékařských zjištění také zabíjí patrně násobně více než covid-19.

Pro zajímavost, tento týden mi popisoval jeden bývalý student-právník: „Koupil jsem si jednopokojový byt v centru Brna de facto za cenu domku na Vysočině. Nyní je ta karanténa, tak mám homeoffice, to mi až tak nevadí. Avšak co mě neskutečně štve, že si nemohu ani otevřít jediné okno, které mám do ulice. Před naším či vedlejším domem skoro vždy stojí někdo, kdo kouří, a nezdravý cigaretový kouř mi pak jde do bytu. Proč mám trpět a být ohrožen na zdraví i já, nekuřák?”

Nabízí se, pokud vláda nezakáže cigarety úplně, proč alespoň nezamezí kouření na veřejných prostranstvích, jako jsou ulice obklopené domy? Paradoxní je, že kuřáci na jednu stranu zlehčují následky pasivního kouření, ale doma v bytech již v drtivé většině nekouří, aby neohrožovali zdraví svých rodin.

Závěr

Pro méně pozorné čtenáře a čtenářky zdůrazňuji, že tímto neříkáme, že se nemá bojovat proti koronaviru, ale že by se mělo něco dělat i s kouřením… Padni, komu padni! Za zdravější Česko.

Vzhledem k mimořádnému nouzovému stavu opakuji – nepodceňujme vyhlášená opatření, ale ani z nich zbytečně neblázněme. Vydržme! Konec hlášení.

Autor je právník a VŠ pedagog