Pavel Páral, ekonomický analytik

Pavel Páral, ekonomický analytik Zdroj: Nguyen Phuong Thao, archív, info.cz

Antonie Doležalová, hospodářská historička
Radomil Bábek, podnikatel a manažér
Tomáš Březina, podnikatel
Roman Kříž, právník a podnikatel
Kvido Štěpánek, podnikatel
5
Fotogalerie

Anketa: Můžeme v Česku udržet nezaměstnanost pod 10 procent?

Na dotaz odpovídají Pavel Páral, Antonie Doležalová, Radomil Bábek, Tomáš Březina, Roman Kříž a Kvido Štěpánek.

Méně strašit

Pavel Páral

Nejen představitelé vlády, ale i ekonomové z dalších institucí by měli méně strašit a více vzbuzovat optimismus. Lidé dnes sedí doma a neutrácejí. Pokud omezení brzy skončí a oni vyrazí do obchodů utratit ušetřené peníze, máme z poloviny vyhráno.

To neznamená, že máme podcenit státní podporu propadající se ekonomice. Klíčová je role vlády při udržení zaměstnanosti. Těch opatření je mnoho a ne všechna dělá vláda dobře, a především včas. Celá odvětví služeb a obchodu jsou bez tržeb a nemají takřka rezervy. Vláda od nich stále vybírá obří pojistné na penze a na zdravotnictví a ona s napětím čekají, jestli na ně vyjde ten slavný kurzarbeit. Ten ale musí někdo zúřadovat – a při funkčnosti naší státní správy hrozí, že se toho okamžiku mnoho firem nedožije. Česko má obrovskou výhodu, že stabilitu veřejných financí neohrozí ani masívní zvýšení státního dluhu třeba o bilión korun. Důležité je ale dostat peníze k těm, kdo je potřebují, co nejrychleji.

Podstatné ale je, že nezáleží jenom na nás, protože jsme závislí na exportu, především do EU. A Unie kvůli tomu, že své ekonomiky musí podpořit i předlužené země, které na to nemají, stojí na prahu dluhové krize a před dalším vážným ohrožením eura. Mnohem vážnějším, než jsme zažili před pár lety při řecké krizi. To je pro nás největší hrozba, kterou u nás neovlivníme, jenom odskáčeme.

Autor je zástupcem šéfredaktora týdeníku Hrot

Pomoc domácím

Antonie Doležalová

1. Okamžitě zrychlit schvalování nových českých výrobků, které pomáhají řešit existující pandemii – nákupy v Číně jsou konečná spotřeba státu na dluh příští generace, zatímco podpora domácích výrobců je zároveň protikrizovým opatřením.

2. Snížit státní administrativní výdaje o 30 procent. Všichni podnikatelé dnes osekávají náklady, kde se dá. Vzhledem k tomu, že stát je už tři roky řízen jako firma, bude tenhle krok hračka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!