Video placeholde

Kecy & politika: Okamura - vůdce proletariátu s Aston Martinem

„Za lidi férově hrát, chránit svůj národ, svůj stát,“ s touto hymnou v podání zpěváka Petra Koláře odstartovalo hnutí Svoboda a přímá demokracie minulý týden svou volební kampaň. Na rozdíl od minulých sněmovních voleb v říjnu 2017, kdy získali 10,6 procenta hlasů, má SPD podle mnoha pozorovatelů šance své volební zisky zvýšit a stát se černým koněm voleb. Důvodem je, že nejde už jen o klasické protestní hnutí, ale má širší sociální základnu. Jeho šance, vyhlídky a portrét nezadržitelného vzestupu Tomia Okamury popisují v novém podcastu Kecy a politika jeho autoři, Petros Michopulos a Bohumil Pečinka.

Tomio Okamura je v posledních letech znám jako hlavní kritik České televize. Paradoxní je, že to byla právě ČT, která z něj udělala celebritu. V roce 2010 totiž odvysílala sledovaný pořad s názvem Den D, kde byl Tomio Okamura jedním z porotců, kteří posuzovali investiční záměry lidí a případně jim nabízeli vstup do jejich byznysu. Dosah pořadu byl tehdy tak velký, že se ze tří ze čtyř porotců později stali ministři nebo politici (Pilný, Nováková, Okamura). Tomio toho okamžitě využil ke kandidatuře do Senátu (2012) a následnému pokusu stát se hlavou státu.

Pusťte si podcast Kecy & politika na Spotify:

V roce 2013 pak společně s bývalým majitelem bezpečnostní agentury Vítem Bártou založil hnutí Úsvit přímé demokracie a na své kandidátky vzal mnoho bývalých členů mezitím zkrachovalého protikorupčního hnutí Věci veřejné. Už pár měsíců poté, co se dostal do Poslanecké sněmovny, došlo uvnitř hnutí ke konfliktu ohledně vyvádění peněz a Tomio Okamura byl rok poté vyloučen z poslaneckého klubu Úsvitu.

Reagoval na to založením hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), které si dalo jako programový základ boj proti migraci. Už v době krajských voleb (2016) se spojil se zemanovci, jež vzal na svou kandidátku. Sblížení s Milošem Zemanem pak završil podporou jeho kandidatury na prezidenta.

Po sněmovních volbách v říjnu 2017, kdy získal 10,6 procenta, získal díky koalici ANO a KSČM významná místa ve sněmovních výborech a komisích. Sám se stal místopředsedou sněmovny. Tyto volby mu ukázaly, že je úspěšný v oblastech, kde dříve dominovala sociální demokracie. Proto se začal spojovat se skupinou konzervativních socialistů kolem serveru Nová republika (David, Bašta, Foldyna) a první z nich se v létě 2019 stal europoslancem za tuto stranu.

Současně se opřel o garnituru agrobaronů kolem Agrární komory, která prosazuje tzv. potravinovou soběstačnost založenou na dodávkách českých potravin pro obchodní řetězce. Jeho hnutí má ještě dnes podporu konzervativních katolíků kolem kardinála Duky a národních konzervativců z prostředí Václava Klause staršího. Tento blok dnes usiluje o zvýšení volebního výsledku oproti roku 2017.

Autoři podcastu Kecy a politika soudí, že o výrazný volební výsledek může dnes Okamuru připravit snad jen hnutí jeho bývalého poslance Lubomíra Volného, za něž kandiduje i bývalá novinářka Jana Bobošíková. Dalším konkurentem na stejném volebním trhu je policejní hnutí Přísaha. Ať tak, či onak, není to dnes sociální demokracie nebo komunisté, ale Tomio Okamura, tento milovník silných aut a monstrózních domů, který se stal novým vůdcem českého proletariátu.

 

Pusťte si minulý díl podcastu Kecy & politika:

Video placeholde

Kecy a politika 13: Pravda o pravdě Andreje Babiše • reflex.cz