peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Na prezidentské volbě se dá slušně vydělat, stačí dobře vsadit

Jan Bárta je obchodník s doménami a internetový podnikatel. Na rozdíl od běžných smrtelníků vidí za ve vypsaných kurzech sázkových kanceláří víc, než jen změť čísel. Exkluzivně Reflexu prozradil, jak se ve strategii sázení na vítěze voleb alespoň trochu orientovat.

 

Kámen úrazu spočívá v tom, že sázkové kanceláře vypisují kurzy tak, že se podívají na průzkumy, podle toho udělají model a vypíšou kurzy, které potom optimalizují podle náběru.

 

Jenomže tím, jak je ta volba většinová a dvoukolová, je to podle mě nedostačující a nereflektuje to věci jako rostoucí/padající momentum, to že lidé budou před volbou nějak strategizovat (klasicky volím menší zlo). Klíčové je tedy odhadnout nějaký trend, na základě kterého si člověk postaví model a podle toho sázet.

 

Třeba já jsem předpokládal, že Karel Schwarzenberg chytí silné momentum, Fischer ho ztratí a spousta lidí, kteří původně chtěli volit menší kandidáty jako je Franz, Fischerová nebo Sobotka, to nakonec hodí knížeti. Kupříkladu včera Fortuna vypsala novou sázku, že Franz bude mít víc/míň hlasů než 9,5 procenta při kurzu 1,8/1,8 – to, že bude mít méně, jsem poměrně intenzivně sázel, až jsem ten kurz docela shodil.

 

Podle mě totiž u něj hrajou roli tři klíčové věci – že lidé víc a víc přicházejí na to, že je lepší hodit hlas Karlu Schwarzenbergovi, protože ten se víc a víc profiluje jako jediný, kdo může rozbořit duo Zeman – Fischer, a hlavně jsem taky přesvědčený o tom, že spousta lidí, na dotaz výzkumníků, koho budou volit, odpovídali Franze z legrace.

 

Co se týče vývoje kurzu Zemana jako budoucího prezidenta, před dvěma měsíci na něj byl kurz 2,9, dnes je to už 1,35. Já jsem na něj sázel 200 tisíc ještě v kurzu 2 před deseti dny.