Opečený chleba s trhaným masem, i takhle se vaří v našich kavárnách

Opečený chleba s trhaným masem, i takhle se vaří v našich kavárnách Zdroj: Darina Křivánková

Chvála venkova: Kde všude můžete narazit na dobrou kavárnu

Jezdím teď hodně po naší vlasti a dostanu se i do míst, kde jsem nikdy nebyla – třeba do Nového Města na Moravě nebo do Frýdku-Místku. Omlouvám se za to, ale myslím, že nikdy není pozdě doplnit si vlastivědu, zvlášť když je spojená s požehnaným kavárenským životem.

Ano, dneska už narazíte na pohlednou, fotogenickou, gastronomicky nápaditou, kávově osvícenou, malebnou či designově vyladěnou kavárnu i na těch nejnepochopitelnějších místech. Třeba na sídlišti hned vedle velkého parkoviště, jako v Pardubicích v případě Dobrýho Kafe. Uvnitř na vás čeká jiný svět – útulno, pohodlná křesílka, výběrová káva připravená na spoustu způsobů a dezerty radost pohledět. Dejte si třeba brownies s červenou řepou a poctivou dávkou skvělé čokolády, sáhněte po některé z knih a zapomeňte na to, že čas plyne.

Statek, dvorek, knihkupectví

V Novém Městě na Moravě si na dobrou kávu můžete zajít na někdejší statek do Kafé 133. Tam, kde nejspíš býval hnůj, je dnes příjemné posezení na dvorku, tam, co panímáma stloukala máslo, se vaří skvělá káva a připravují výborné dezerty i leccos dalšího. Hned vedle památkově chráněného chlívku je malá galerie, v dalších dveřích farmářský obchůdek… Poctivé stavení působí jako před dvěma sty lety, ale cheesecake vám tu nabídnou ten nejsoučasnější. A dohromady to kupodivu skvěle ladí.

Silný genius loci má i kavárna Dvorek v Bořeticích na jihu Moravy. Nesmírně sympatická vestavba na dvorku hned vedle místní fary půvabně kombinuje staré s novým – tady prostě chcete strávit každé nedělní dopoledne, usrkávat flat white, k tomu sklenku místního vína a kus dortu od skvělé cukrářky Šárky Divácké.

A mezitím na druhém konci Moravy… V šumperské kavárně Pikola pořádají májový víkend. Cidre teče proudem, děti se ládují domácími nanuky, dospělí do sebe cpou skvělé brunchové sendviče, na ulici před kavárnou hraje muzika a leckdo tu dokáže prolenošit skoro celý den. Nedivím se, taky bych to uměla. Zdejší atmosféra vás pohltí a nadchne.

Ale ještě musíme do Frýdku-Místku, do Cafe Inn. Protože tu mají dobrou kávu a míchají z ní kreativní koktejly a taky krásné toalety, a nejen je, a v kuchyni slečnu, která mi přijde říct, že vařit začala díky mým článkům o jídle. Dmu se pýchou a cpu do sebe fantastický sendvič s pastrami.

Teď to vezmeme přes půl republiky do Tábora, tady je kousek od náměstí nová kavárna Jednota. Mají tu spoustu krásných knížek ze zdejšího nakladatelství Baobab, skvělou kávu a vždycky něco dobrého k jídlu, protože jde o sesterský podnik restaurace Thir.

Úžas na každém kroku. Každý ten podnik je naprosto jiný, každý má své kouzlo, za každým stojí nadšenci, které jejich práce musí nesmírně bavit. Klaním se, prosazovat kvalitu a originalitu na malých městech není žádná legrace, takže prostě jen zpovzdáli držím palce a určitě zase někdy přijedu. A velký dík posílám Lukáši Hejlíkovi za jeho Gastromapu a za to, že mě spolu s kolegy z Gastrokroužku vytáhl na turné s naší kuchařkou po českých a moravských kavárnách. Vlilo do mě docela dost optimismu – lidé, kteří vedou tyhle podniky, nesmírně kultivují svá města. Jejich kavárny se logicky a přirozeně stávají centrem místního společenského a kulturního dění, což zní jako fráze z propagačního letáku, ale v tomhle případě je to prostá realita. Díky za ni.

Recept: Trhané vepřové

Takřka v každé dobré kavárně vám dnes nabídnou něco k jídlu. A nejsou to jen zákusky a sladkosti, ale často bohaté snídaně nebo poctivé sendviče. Právě do sendviče se hodí trhané vepřové, naděláte s ním spoustu parády při jakékoli příležitosti. Zásadní výhodou je, že ho můžete připravit dopředu.

Kilo vepřového plecka pokrájejte na větší kostky a dejte do pekáče, přidejte nahrubo pokrájenou cibuli, pár stroužků česneku, mletou papriku, nadrcený římský kmín, sůl, pepř, pár lžic oleje a všechno dobře promíchejte. Přikryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 140 °C asi pět hodin. Maso se bude dělat spolehlivě i bez dozoru. Hotové by se mělo rozpadat. Vyndejte ho z pekáče a natrhejte dvěma vidličkami na kousky. Už teď to je paráda. Ale můžete pokračovat: do pánve dejte pár lžic výpeku, čtyři lžíce sójovky, dvě lžíce pasty miso, jednu lžíci třtinového cukru, čtyři lžíce bílého vína a směs vařte, dokud nezačne houstnout. Dejte do ní kousky masa a restujte, dokud se všechno neobalí, tekutina nezredukuje a maso se nezačne opékat. Teď už stačí vršit na housky nebo topinky s trochou majonézy a hromadou kvašené zeleniny.