Originální koktejl Velvet Revolution na bázi becherovky mají nově na menu v londýnském baru Oblix

Originální koktejl Velvet Revolution na bázi becherovky mají nově na menu v londýnském baru Oblix Zdroj: Profimedia

Co se pije v Londýně? Becherovka!

V oblasti gastronomie není mnoho českých produktů, jimiž bychom dokázali oslnit svět. Upřímně si vzpomenu jen na dva tekuté: plzeňské pivo a becherovku. Oba stavějí na tradici a shodou okolností dnes ani jeden není v rukou českých majitelů. Podstatné ale je, že si je svět s Českem spojuje.

Do dvaatřicátého patra jedné z nejvyšších evropských budov to výtahem trvá sotva patnáct vteřin, kamenem obložené chodby, vedoucí na jednu stranu do restaurace a na druhou do baru Oblix, připomínají labyrint uvnitř pyramidy. Interiér je minimalistický, hlavní roli tu hraje výhled na Londýn a to, co vám barmanští mistři přinesou na stůl. Zdejšímu baru šéfuje Wendy Stoklasová. Pochází od Strakonic, hrávala basket, studovala žurnalistiku, ale propadla kouzlu míchání koktejlů a zasvětila mu profesní kariéru. Do Londýna přijela před šesti lety a vypracovala se na prestižní pozici na prestižním místě.

Tak chutná revoluce

O své práci Wendy vypráví česky s roztomilým londýnským přízvukem, rodný jazyk už používá jen při návštěvách u rodičů, anglicky mluví i s českými a slovenskými barmanskými kolegy, jichž je v britské metropoli spousta. Aktuálně je třeba hvězdou Oblixu mladík s pohádkovým jménem Bystrik Uko. Jako Slovák má sice blíž k pálence, ale hrdě se hlásí právě k becherovce, z níž namíchal skvělý koktejl s názvem Velvet Revolution. Ano, takhle nějak před lety chutnala sametová revoluce: trochu nahořkle, trochu sladce, byla v ní spousta naděje i optimismu a z toho všeho se pak snadno zamotala hlava.

Britové prý na becherovku slyší, chutná jim, zajímají se. Mají respekt před vším, co má tradici, a letopočet 1807 na zelené láhvi je esencí tradice. Každopádně v Británii si becherovka teprve buduje pozici, prodává se tu totiž od konce letošního léta. Ne že by ji do té doby žádný Brit neochutnal, ale oficiálního zastoupení na ostrovním trhu se dočkala až teď. O její dobré jméno se v Londýně stará především Roman Foltán, jenž ještě před pár dny míchal drinky v nejlepším hotelovém baru na světě, Artesianu. Ten mimochodem přivedl na špičku žebříčku sestavovaného magazínem Drinks International náš krajan Alex Kratěna – jen aby českých stop na britské barové scéně nebylo málo. Foltán, kterého časopis Forbes zařadil mezi třicítku nejtalentovanějších lidí do třiceti let, patří v Británii k nejuznávanějším barmanům a od letošního podzimu působí v Británii jako ambasador becherovky – kromě toho, že šíří dobré jméno nápoje, také školí barmany a učí je, jak s naším národním pokladem pracovat. V celosvětovém měřítku tuhle práci dělá Jiří Němec, česká barmanská legenda – léta působil v Sydney a pak Šanghaji. Po návratu domů spojil jméno se značkou, na niž dokáže být hrdý. Podle něj je to otázka prestiže a srdce.

Logicky se dostáváme k otázce, proč se českým barmanům ve světě tak daří a dokážou se prosadit i ve městech s tak vysokými nároky na lidský faktor, jako je Londýn. Především je tu cit pro práci s alkoholem, ten bychom možná dokázali vystopovat v naší národní DNA, další faktory už jsou ale ryze individuální: tvrdá práce, trpělivost, pokora a snaha vydat ze sebe to nejlepší. Tohle je pro český likér mnohem lepší služba než propagace, kterou mu dělá náš prezident.

Recept: Koktejl Velvet Revolution

Tenhle koktejl najdete v aktuální nabídce londýnského baru Oblix. Ano, odkazuje k sametové revoluci.

Když požádáte barmana o recept na koktejl a máte štěstí, obvykle vysype seznam ingrediencí. Horší už je vystopovat, co se za jednotlivými položkami ve skutečnosti skrývá. Originální britský návod na přípravu koktejlu Velvet Revolution vypadá takhle: 35 ml becherovka, 25 ml bitter Czech berry sirup, 20 ml lemon juice, 15 ml Remy vsop, 10 ml creme de violet. All shaken together. Becherovka je jasná, koňak a citrónová šťáva taky, fialkový likér se dá při troše dobré vůle taky sehnat, co ale nikde nekoupíte, je onen „sirup z českých bobulí“, ten si totiž barmani v Oblixu vyrábějí sami – vezmou borůvky, ostružiny, maliny, zavakuují je a tepelně upraví v lázni sous vide, aby z nich vytěžili co nejintenzívnější chuť a vůni. V koktejlu, jenž se podává v typické porcelánové nádobě se spoustou ledu a s karlovarskou oplatkou potaženou borůvkovým želé, pak hrají výraznou roli.