Jak poznat nebezpečný e-mail?

Jak poznat nebezpečný e-mail? Zdroj: Profimedia

Hoax, spam, scam, phishing. Podvodné maily často neodhalí ani dospělí, děti to mají ještě obtížnější. Jak je poznat?

Milý Honzíku, viděla jsem Tě na hřišti, moc se mi líbíš. Přijeď za mnou domů, mám plný koš čokolády a bonbónů, musíš mi je pomoct sníst, jinak je budu muset vyhodit. Setkáme se v pátek v parku u kašny v šest večer. Vezmi si s sebou i telefon a tablet, abychom si mohli taky pohrát. Rodičům nic neříkej, mohli by Ti ty dobroty zakázat. Sofie.

Ten e-mail tě překvapil, viď Honzíku? Ty asi, Honzíku, Sofii neznáš, že? Proč jen za tebou ta Sofie nepřišla sama, když tě viděla? Proč ti v e-mailu nedala svou adresu domů? A proč to nesmíš říkat rodičům? Je to celé nějaké podezřelé, viď, Honzíku? Moc tomu nevěříš…

A dobře děláš! Vždyť nemůžeme vědět, zda to vůbec psala Sofie. Možná to byl cizí dospělý člověk, který ti chtěl mobil a tablet sebrat a na čokoládu tě jen lákal. A kdoví, co by ti ještě udělal. V takových případech se vždycky svěř rodičům, protože dospělí takové triky znají a nikdy na ně nenaletí. I když…


Nigerijec Godwin Nwaofor (36) si postavil živobytí na tom, že posílal lidem podvodné e-maily s tím, že vyhráli vysokou cenu v mezinárodní loterii. Aby svoji výhru mohli šťastlivci dostat, museli nejdříve zaplatit manipulační poplatek ve výši několika tisíc korun. Celkem Nigerijci uvěřily stovky lidí, kteří mu dohromady poslali až milión liber, v přepočtu asi 37 miliónů korun!

Zdroj: Blesk.cz


Věřil bys tomu, Honzíku? Dospělí lidé poslali neznámému člověku, kterého nikdy v životě neviděli, do cizí země milióny korun. Jenom proto, že uvěřili tomu, že vyhráli hodně peněz. Přitom se žádné loterie nezúčastnili. Ani to jim nebylo divné. 

Asi se budeš muset spoléhat na vlastní rozum, Honzíku. A těm dospělákům budeme muset sepsat návod na to, jak takový podvodný e-mail poznat. Ono jich je taky víc druhů.

Jak poznat podvodný a nedůvěryhodný e-mail

  1. Kontaktní údaje nejsou konkrétní nebo nejsou správné
  2. Mail obsahuje výzvu k zaplacení peněz, aniž by šlo o vaši objednávku
  3. Mail obsahuje výzvu k zadání osobních údajů (například bankovních údajů nebo hesel)
  4. Mail nabízí zboží či službu za tak výhodných podmínek, že vás to uvádí v úžas
  5. Autor mailu na vás tlačí, abyste reagovali okamžitě
  6. V mailu najdete výzvu k utajení zprávy
  7. Text mailu obsahuje nápadné množství pravopisných chyb nebo je psán velmi lámanou češtinou, jako kdyby byl z cizího jazyka přeložen pomocí Google Translatoru

Ale pozor, milí dospělí, takový podvodný mail nemusí obsahovat všechny tyto body najednou. Mnohdy jde jen o jednu či dvě charakteristiky z u vedených.

Je několik typů mailů, jež do své schránky nechcete, a pokud už je dostanete, neměli byste se jim věnovat a už vůbec ne přeposílat dál.

Spam

Spam je hromadně šířené nevyžádané sdělení, které zpravidla propaguje nějaký výrobek či službu. Je tedy celkem jasné, kdo za mailem stojí a co od něj čekat. Reklamní spamy jsou nejčastější, zpravidla využívají databázi porůznu nasbíraných e-mailových adres. Pokud na ně nebudete reagovat, nic vám nehrozí. Riziko vzniká většinou až tím, že si daný výrobek objednáte… Můžete totiž dostat šunt.


Heart Tonic – zapomeňte na vysoký tlak jednou provždy! Působí na příčinu onemocnění a snižuje riziko infarktu a mrtvice na nulu! – Normalizuje krevní tlak během prvních šesti hodin díky bioflavonoidu

– Obnovuje tonus a pružnost cév již za jednu kúru

– Bezpečný v každém věku. Účinný při 1., 2. a 3. stadiu hypertenze

Klikněte zde

Proč je hypertenze (zvýšený krevní tlak) nebezpečná? Následky hypertenze jsou nebezpečnější než onkologická onemocnění a tuberkulóza dohromady. V 89 % případů vede hypertenze k infarktu. Může dojít k ucpání cév. Riziko krvácení do mozku a mozkové mrtvice je vysoké. 

Klikněte zde

S přátelským pozdravem

Anna Harciníková

Hoax

Hoax je další typ hromadně šířeného mailu. Bohužel jeho šíření pomáhají hlavně běžní příjemci. Mail zpravidla reaguje na aktuální témata. Šíří však informaci, která není pravdivá, nicméně je napsaná tak, aby pro řadu lidí pravdivě zněla. Typicky jde o varování před hrozbou, jež neexistuje. Takový příjemce pak hoax ještě ochotně rozšíří mezi své přátele – v dobré víře, že je od něčeho zlého zachrání – a ti ho ve stejné víře pošlou zase dál. Mnohonásobným přeposíláním na sebe navíc mail zpravidla nabalí adresy těchto uživatelů, které následně mohou být zneužity pro zasílání spamu nebo ještě nebezpečnějších zpráv.


Moje pátrání po českém pivu z Plzně pokročilo. Vždy se podívejte na láhev a pod datem min. trvanlivosti je kromě data uveden údaj: LA..... nebo LC.... nebo LD...... ty tečky jsou čísla. Ale to LA, LD, LC je označení linky, kde se pivo vyrábí. Takže: LA je z Polska. LC a LD jsou z Plzně. V Kauflandu bylo před Vánocemi pivo LA — z Polska. V Globusu bylo pivo LC a LD — z Plzně. V Albertu mají stále LA — z Polska. Teď jsem objevil LC — z Plzně zase v Kauflandu. Takže dámy a pánové, chcete-li pivo české z Plzně, a ne ten hnůj z Polska, kupujte LC a LD. Pokud nevěříte, kupte si láhev LA a druhou LC nebo LD a sami se můžete přesvědčit o podstatném rozdílu.

Vyjádření Pilsner Urquell pro Hoax.cz: L znamená stáčecí linka, písmeno A, B, C nebo D označuje směnu v plzeňském pivovaru. To je dáno českou produktovou legislativou. Láhve plněné v Polsku ve svém značení kód L vůbec neměly.

Scam

Scam je podvodný spam. Typickým příkladem je výše uvedená zpráva o Nigerijci, který pod záminkou vyplacení výhry vyzýval příjemce mailu k tomu, aby mu poslali manipulační poplatek. Často se také objevuje prosba o pomoc s převodem velkého množství peněz, z nichž si „pomocník“ bude moci část nechat. Autoři takových mailů se neštítí ani zneužít dobročinnosti a vydávat se za charitu nebo příjemce mailů vydírat.

Ahoj! Jsem zástupce hackerské skupiny ChaosCC. V období od 23/6/19 do 08/5/19 jsme získali přístup k Vašemu účtu xxx.yyy@zzz.cz hacknutím jednoho z poštovních serverů zzz.cz. Díky přístupu k Vašemu účtu se ukázalo, že je snadné infikovat OS Vašeho zařízení. V současné době známe všechny Vaše kontakty. Máme také přístup k Vašim poslům a k Vaší korespondenci. Všechny tyto informace jsou již u nás uloženy. Jsme si také vědomi Vašich intimních dobrodružství na internetu. Víme, že zbožňujete stránky pro dospělé, a víme o Vašich sexuálních závislostech. Máte velmi zajímavý a zvláštní vkus (chápete, co tím myslím). Při procházení těchto stránek se kamera Vašeho zařízení automaticky zapne. Videozáznam Vás a toho, co sledujete, se ukládá. Poté se videoklip automaticky uloží na náš server. V současné době bylo shromážděno několik podobných záznamů. Od chvíle, kdy si tento dopis přečtete, budou po 60 hodinách všechny Vaše kontakty v této e-mailové schránce a ve Vašich instant messengerech přijímat tyto klipy a soubory s Vaší korespondencí. Pokud to nechcete, převeďte prosím 6500 Kč do naší bitcoin kryptoměny Peněženka (btc): [adresa bitcoinové peněženky]. Zaručuji, že poté zničíme všechna Vaše tajemství!

Phishing

Také v tomto případě jde o nevyžádanou poštu. Může se stát, že vám kdosi pošle mail, který vás vyzve k přechodu na nějaký web, kde požádá o vyplnění osobních údajů. Takový mail se bude tvářit seriózně, obvykle se autor stylizuje do role zástupce vaší banky. Mail může také obsahovat přílohu, jež váš počítač nakazí škodlivým kódem, jakmile na něj kliknete. Výsledkem je v takových případech často sledování vašeho počítače a záznam všeho, co na něm děláte, například zadávání hesel.

Phishing: E-mail podvodníků se tváří jako varování před podvodným e-mailem útočícím na Českou spořitelnuPhishing: E-mail podvodníků se tváří jako varování před podvodným e-mailem útočícím na Českou spořitelnu|ČSAS

Vyjádření České spořitelny: Obecně platí, že drtivá většina případů zneužití platebních karet nastává na internetu (75%), kde stále dominuje phishing tedy podvodné získání čísel a PINů platebních karet, dále jsou to aktivity podvodných e-shopů zejména čínské provenience a v neposlední řadě zneužití platebních karet v rámci rodiny, například nezletilými. Pouze zhruba čtvrtina případů zneužití platebních karet pak připadá na platební transakce  mimo internet. Zde stále stále dominuje zejména tzv. skimming tedy podvodné zkopírování karetních údajů z magnetického proužku karty pomocí skimmingového zařízení na bankomatu a paralelní nahrání zadáváného PINu pomocí skryté kamery. 

Rada na závěr

Honzíku, vidíš sám, jaké nebezpečí číhá na dospěláky. Ani oni velmi často neumějí prohlédnout podvod. Budeš se tedy muset spolehnout na svůj rozum. Musíš přemýšlet nad tím, kdo ti co říká a píše. Nesmíš hned všemu uvěřit. Raději běž říct tatínkovi, že i jemu může Sofie napsat něco, co není pravda. A kdo ví, na co ho bude lákat...