Jak souvisí King Kong ze 30. let a rasistický tweet o přírůstku do britské královské rodiny?

Jak souvisí King Kong ze 30. let a rasistický tweet o přírůstku do britské královské rodiny? Zdroj: Twitter / Profimedia

Dějiny opičího rasismu: Co se skrývá za prvním veřejným útokem na syna Harryho a Meghan?

Netrvalo dlouho a potomek vévody a vévodkyně ze Sussexu Archie se stal terčem prvního rasistického vtipu. Redaktor BBC Danny Baker byl poté, co na svém twitterovém účtu zveřejnil fotografii do lidských šatů oblečeného šimpanze opouštějícího s lidským párem nemocnici, z prestižního média vyhozen. Nepomohly mu ani výmluvy na to, že nešlo o rasistický vtip, ale o kritiku královské rodiny. Takové rasistické útoky se objevují často. Odkud se rasismus užívající připodobňování černochů k opicím vzal?

Kořeny extrémně rasistické tradice nalezneme už ve středověku. K přirovnávání černochů k primátům se uchylovali již první cestovatelé, kteří se v Africe a na Blízkém východě setkávali s osobami jiné barvy kůže. Černoši byli tehdy považováni za chlípné a hříšné.

Francouzský filozof Jean Bodin se pak v 17. století vyjádřil o Africe jako o „semeništi monster vzešlých z křížení lidí a zvířat“. Obdobné myšlenky si poté v době osvícenství začaly nacházet cestu do rodících se oborů antropologie a biologie.

Z 19. století se například dochoval výzkum darwinisty Ernesta Haeckela, který psal mimo jiné také o tom, že palce „negrů“ jsou silnější a pohyblivější než palce jiných ras, což mělo dokazovat jejich větší genetickou spřízněnost s primáty. Černochy nazýval „čtyřrukými opicemi“.

King Kong s rasistickým pozadím

Kam až eugenické teorie, která se snaží nalézt spojitost mezi chováním příslušníků různých ras a jejich genetickými a fyziologickými vlastnostmi, zašly, všichni víme. Rozloučení se s eugenikou nebo také imagologií, sortujících do různých kvalitativních kategorií jednotlivé národy, nastalo až po druhé světové válce. Zcela bohužel eugenické uvažování nevymizelo nikdy, jak je vidět na příkladu rasistického vtípku Dannyho Bakera nebo ideologie neonacistických skupin ve všech částech světa.

Dalším z příkladů „opičího rasismu“, který by asi málokomu vytanul na mysli, je americký film z 30. let King Kong. Ve Spojených státech jeho uvedení kolidovalo s vysoce medializovaným případem údajného znásilnění dvou bílých žen skupinou černochů. Jeden z teenagerů byl v novinách popsán jako černoch s vyceněnými zuby, jenž táhnul bezbrannou ženu pryč. Rasistický podtext má také základní linka příběhu. Posuďte sami: opice chycená v džungli a odvezená v řetězech do Ameriky?

Obětmi opičího rasismu se v posledních letech mnohokrát stali Barack a Michelle Obamovi, první dáma pravděpodobně častěji než bývalý prezident. Jeden z v médiích nejpropíranějších útoků se odehrál také na Twitteru, kdy úřednice ze Západní Virginie v roce 2016 glosovala probíhající prezidentskou kampaň oceněním elegantnosti Melanie Trumpové, která podle ní měla vystřídat „tu opici v lodičkách“.

Kontroverze se nevyhýbají ani módnímu průmyslu. Kritizovaná byla v poslední době například společnost H&M za tričko s nápisem „nejlepší opice z džungle“, do které oblékla černošského modela, nebo renomovaná Prada za postavičku s negroidními rysy.