Americký Národní archiv zveřejnil skoro 13 tisíc dokumentů týkajících se atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Americký Národní archiv zveřejnil skoro 13 tisíc dokumentů týkajících se atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Zdroj: archiv Blesku, Mall.tv

John F. Kennedy a Jackie Kennedyová těsně před atentátem v Dallasu.
Jackie Kennedy chytá hlavu svého manžela a zděšením křičí o pomoc.
Košile, kterou měl Kennedy během atentátu na sobě, celá potřísněná krví.
Snímek pořízený 22. listopadu 1963 před polednem v texaském Dallasu. Jen o několik minut později prezident John F. Kennedy zemřel na následky atentátu.  (Foto Profimedia)
„Ach ne,“ křičela Jackie poté, co byl její choť střelen do hlavy.
9
Fotogalerie

Kdo zabil JFK? Byl to muž s černým deštníkem, Kubánci, nebo šlo o spiknutí viceprezidenta…?

22. listopadu 1963 redaktor americké televize CBS Walter Cronkite v 1 hodinu 38 minut odpoledne texaského času informoval o úmrtí 35. prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho. Zprávou zveřejněnou pouhou hodinu po atentátu ve městě Dallas šokoval nejen Spojené státy, ale bez nadsázky celý svět. Za atentátníka byl sice záhy oficiálně označen Lee Harvey Oswald, oznámením úmrtí se nicméně rozjelo pátrání po skutečném vrahovi či vrazích, které trvá už šedesát let. Za šest dekád se o atentátu vyrojilo nepřeberné množství konspiračních teorií – která z nich se jeví nejreálněji a kdo jim vlastně věří?

Devět minut před druhou hodinou odpolední 22. listopadu roku 1963 dallaská policie vytáhla z kina Texas Theatre čtyřiadvacetiletého pracovníka skladu učebnic (sídlící v budově, odkud se během atentátu střílelo) Lee Harvey Oswalda, kterého obvinila z prezidentovy vraždy. O pouhé dva dny později byl zastřelen v přímém televizním přenosu v budově dallaského policejního prezidia majitelem nočního klubu Jackem Rubym (celým jménem Jackem Leonem Rubinsteinem).

Vyšetřovací Warrenova komise ustanovena Kennedyho viceprezidentem a zároveň nástupcem Lyndonem B. Johnsonem uznala po deseti měsících šetření v září 1964 za jediného vraha Lee Harvey Oswalda, který prý jednal osamoceně, nikoliv v rámci spiknutí více zúčastněných. Vyšetřování se ovšem neobešlo bez chyb či ztráty důkazních materiálů, závěry dokonce byly opřeny například i o bizarní teorii magické kulky – z celkem tří výstřelů měla údajně jedna jediná kulka trefit Kennedyho do zad, vyjít ven jeho hrdlem, a ještě se stočit doleva a zasáhnout texaského guvernéra Johna Connallyho sedícího na sedadle před JFK. V roce 1979 pak jiná komise Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu připustila konspiraci více střelců.

I z toho důvodu se konspirační teorie o reálných atentátnících těší v USA obrovské popularitě. Televize NBC před šesti lety zveřejnila výsledky opakovaně prováděného průzkumu – podle něj v roce atentátu teorii s více střelci věřilo 52 procent dotázovaných, přičemž v letech 1976 a poté znovu v roce 2001 si dokonce 81 procent respondentů myslelo, že Oswald nestřílel sám. Poslední data tohoto průzkumu z roku 2013 hovořila o 61 procentech věřících verzi s větším množstvím atentátníků.

Fidel Castro, nebo muž s deštníkem?

Odhaduje se, že o atentátu na JFK bylo napsáno až 2 000 knih – přičemž 95 procent z nich rozvíjí alternativní teorie a především vyvrací závěry Warrenovy komise.

Za nejvážnější podezřelé považují konspirátoři následující pětici, která měla jednat ať už samostatně či v různých spolupracích – a sice kubánskou vládu v čele s Fidelem Castrem, dále kubánské exulanty (JFK byl jednou z hlavních postav takzvané Kubánské neboli Karibské krize), rovněž také americkou zpravodajskou službu CIA, dále konkrétní postavy organizovaného zločinu či aktéry z vojensko-průmyslové sféry. Často se zmiňuje i možné zapojení Kennedyho nástupce Johnsona – ten už po dvou hodinách a osmi minutách od atentátu složil na palubě letadla Air Force One prezidentský slib.

Mezi o něco méně populární teorie patří zapojení KGB a tehdejšího prvního tajemníka Komunistické strany Sovětského svazu Nikity Chruščova. Jako motivace atentátu se připomínají také zájmy krajně pravicových bohatých Texasanů, anebo nadnárodního kartelu narkobaronů včetně francouzského heroinového syndikátu.

Kdybychom opomenuli obligátní teorie spjaté s ilumináty či dokonce mimozemskou civilizací, tak se velké popularitě těší konspirační teorie muže s deštníkem zvaná „Umbrella man“. Během slunného listopadového dne se v místě atentátu na Dealey Plaza objevil neznámý muž s černým deštníkem, který je s oblibou považován když už ne nutně za sofistikovanou smrtící zbraň, tak alespoň jako signál pro ostatní atentátníky. Motiv černého deštníku v případě Kennedyho vraždy se objevil ať už v seriálu Umbrella Academy či ve slavném filmu JFK režiséra Olivera Stonea z roku 1991, který zkoumá atentát na 35. prezidenta USA.

Během vlád Kennedyho nástupců se postupně zveřejnilo 99 procent z 3 810 tajných dokumentů od CIA a FBI, ale některé spisy  ale ještě nejsou přístupné. Zároveň stále nelze s jistotou říci, kdo zabil Johna Fitzgeralda Kennedyho. Dozví se to svět vůbec někdy?