Svéráz rudé diplomacie: Ruský tajemník se postaral o jedno z největších faux pas v historii

O jedno z největších diplomatických faux-pas v historii se postaral někdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov, když 12. října 1960 během Valného shromáždění OSN začal na znamení svého nesouhlasu mlátit uprostřed plného sálu botou do stolu. "Jseš chudej Filipíňák! Blbej poskok a lokaj imperialistů!" křičel k tomu lídr SSSR na šéfa filipínské delegace Lorenza Sumulonga, jehož otázka Chruščova rozčílila.

Sumulong tehdy na půdě OSN vyjádřil podivení nad tím, že SSSR napadá Západ za jeho imperialismus a sám na druhou stranu spolkl a kočíruje celou střední a východní Evropu. Taková „opovážlivost“ diplomata rozvojové země rozpálila prvního tajemníka sovětských komunistů do běla. A aby své reakci dodal na významu, začal botou bušit do řečnického stolku. Během let se ovšem objevily různé verze toho, jak se bota v Chruščovově ruce ocitla, a jestli s ní vůbec mlátil.

Kromě kontroverzního projevu v OSN se Chruščov do povědomí zapsal i jinak. Poprvé nejspíše projevem na sjezdu sovětských komunistů v únoru 1956, kterým odhalil zločiny svého předchůdce Josifa Stalina a zahájil tak „dobu tání“. Za jeho vlády však také rozdrtily sovětské tanky povstání v Maďarsku a v roce 1962 sovětský pokus instalovat rakety na Kubě přivedl svět na pokraj jaderné války.

Na příběh Nikity Chruščova se podívejte v další epizodě Životů slavných v úvodu článku.