Méně zeleně, větší vedro

Méně zeleně, větší vedro Zdroj: Foto: ara

Pokud zastavíme více zeleně, Pražané se postupně usuší a uvaří. Nový plán k tomu ale nutně vést nemusí

V době snah o zvýšení podílu zeleně ve městech a vlastně i mimo ně zní skoro neuvěřitelně plán hlavního města Prahy, které podle sdružení Arnika v rámci návrhu aktualizovaného „Metropolitního plánu“ vytvořilo bianco šek na možné zastavění současných pražských parků, ale i zelených ploch kolem škol, školek nebo sportovišť.

Myšlenka je o to absurdnější, že vznikla za působení někdejší občanské aktivistky a odcházející primátorky Adriany Krnáčové a v situaci, kdy Praha vydala a vydává nemalé finanční prostředky na projekty zlepšující v metropoli životní prostředí.

O plánu využít v hlavním městě „mezery“ mezi paneláky a „zahustit“ současnou zástavbu se mluví roky. Nebylo by proto divu, kdyby na katastrofických vizích „něco bylo“, byť jsou tyto vize Arniky jistě přehnané. Samozřejmě, že Metropolitní plán vytváří pouze možnost zástavby, k níž fakticky vůbec nemusí dojít, a samozřejmé je i to, že staré plány se musí v čase měnit podle potřeb doby. Ale v současné době také – podle vývoje počasí. Hydrometeorologové by mohli mluvit – kvůli pražské zástavě se za posledních 100 let zvýšila možná výše zaplaveného území hlavního města při případných povodních zhruba o metr.

Zpovykané Pražáky usušit a uvařit?

I z tohoto pohledu je proto nutné Metropolitní plán posuzovat. Výsledkem možné redukce zeleně by navíc byl také dopad na životní podmínky obyvatel, a to nejen tím, že „nebudou mít kam jít na procházku“. Stromy a zeleň obecně snižují také teplotu, a to až o pět stupňů Celsia v dotčených lokalitách, a zlepšují rovněž vodní bilanci příslušných míst – rčení, že „tráva přitahuje vodu“, je prokazatelně pravdivé.

Pokud by se tak plán na redukci zeleně v Praze alespoň částečně prosadil, lze s nadsázkou konstatovat, že Pražané se postupně „usuší a uvaří“. Metropolitní plán zveřejněný magistrátem je nicméně zatím jen návrh, který je možné připomínkovat do konce letošního června. Zajímat by se o něj proto měli všichni, komu není budoucí podoba hlavního města lhostejná. Už z toho důvodu, že zastavění jakékoli zeleně (i „nezeleně“) je v zásadě nevratný developerský krok. V tom má Arnika pravdu.