Guvernér ČNB Aleš Michl

Guvernér ČNB Aleš Michl Zdroj: Profimedia.cz

Prezident jmenoval Michla do roku 2028
Miloš Zeman
Guvernér České národní banky Aleš Michl.
Guvernér ČNB Aleš Michl
5
Fotogalerie

Michl má prověrku. Ještě aby měl pravdu s inflací

ČNB by měla být dvě věci. Důvěryhodná a prozíravá. K tomu prvnímu se v pátek udělal významný krok udělením prověrky jejímu novéhomu guvernérovi Aleši Michlovi. Jestli má Michl pravdu s inflací a Česká národní banka se ukáže i jako prozíravá… to je věc druhá.

Aleš Michl, guvernér České národní banky, získal v pátek od Národního bezpečnostního úřadu osvědčení pro seznamování s utajovanými skutečnostmi pro stupeň Přísně tajné. Končí tak mediálně rozvířená kauza na téma, co bude, když tu prověrku nezíská. A je to dobře. Spekulace kolem guvernéra byly do značné míry spojovány s faktem, že ho jmenoval exprezident Zeman a točily se kolem toho, že ho nový guvernér bude odvolávat. A mělo to až hodně nepříjemnou podobu pomsty staré partičce, která jde nyní od válu.

Pro centrální banku, jejímž hlavním kapitálem je důvěryhodnost, to bylo opravdu hodně nepříjemné. Proto guvernér zaslouží gratulaci. Za dobu své existence se ČNB nikdy nestala takovou obětí politiky. Nyní to snad končí a můžeme se vrátit k tomu podstatnému - tedy k tématu, jak se Michlovo vedení staví k potlačování inflace. To je totiž momentálně předmětem kritiky nemalé části odborné obce, i když se najde celá řada osobností, které ve světle aktuálního vývoje kritiku zmírnily. A najdou se dokonce tací, kteří jsou  zcela na straně současné bankovní rady. Jestli má v tomto sporu Michl pravdu a inflace klesne do nového roku blízko požadovaným dvěma procentům, je pro kredibilitu ČNB dost zásadní věc. Ale moc optimisticky to nevypadá.