Letošní oslavy Lunárního nového roku

Letošní oslavy Lunárního nového roku Zdroj: ČTK

Typické dekorace používané o Lunárním novém roce
Letošní oslavy Lunárního nového roku
Letošní oslavy Lunárního nového roku
Letošní oslavy Lunárního nového roku
Oslavy Lunárního nového roku
30
Fotogalerie

Jak vypadají oslavy čínského lunárního nového roku? Je to pastva pro oči, pokochejte se

K dnešnímu dni vítá nejen Čína, ale i přilehlé státy, takzvaný lunární nový rok (známý také jako čínský), který se řídí lunárním kalendářem. Pro země Dálného východu je to jeden z nejvýznamnější svátek. Velkolepým oslavám vévodí červená barva, která symbolizuje, štěstí, život a má přinést požehnaný nový rok. Jak svátky plné luceren, tance a pestrobarevných převleků vypadají, si prohlédněte ve fotogalerii.

Pro východní Asii je lunární nový rok skutečně významným svátkem a lidé mají ve zvyku se vracet za rodinou. Třeba v Číně se o oslavách lunárního nového roku velká města téměř vyprázdní, stamiliony lidí cestují do svých rodišť. V Pekingu a dalších velkoměstech budou do konce týdne zavřené i některé obchody a restaurace.

Lunárním kalendářem se řídí kromě Číny také třeba Vietnam, Korea nebo Singapur. Státním svátkem ale je i na Filipínách nebo v muslimských zemích jako je Indonésie a Malajsie. Lunární nový rok je nepravidelný, určuje se astronomicky podle druhého novoluní po zimním slunovratu. Může připadnout na kterýkoliv den mezi 21. lednem a 20. únorem.

Podle lunárního kalendáře vstupujeme do roku vepře. V posledních dnech proto v Číně a okolních zemích strmě vzrostla poptávka po nejrůznějších předmětech s motivem prasete, třeba po taškách nebo plyšácích. Číňané, Vietnamci a další věří, že rok vepře bude spíše klidnější, ale zato hojný. Je prý vhodný k navazování kontaktů a investicím. Lidé by neměli riskovat, namísto toho by měli dokončit, co započali již dříve.