Olga Schoberová, "česká Bardotka" slaví 80. narozeniny, na plátně nikdy nezestárla

Olga Schoberová, "česká Bardotka" slaví 80. narozeniny, na plátně nikdy nezestárla Zdroj: koláž reflex.cz/Profimedia.cz/ČTK

Olga Schoberová při koupelnové scéně ve filmu Její pomsta
Lucrecia Borgia (Itálie, 1966)
Olga Schoberová, "česká Bardotka" slaví 80. narozeniny, na plátně nikdy nezestárla
Olga Schoberová, "česká Bardotka" slaví 80. narozeniny, na plátně nikdy nezestárla
Olga Schoberová má na kontě řadu scén s jemným erotickým nádechem
22
Fotogalerie

Olga Schoberová slaví 80. narozeniny. Sexbomba z Prahy se dostala do Hollywoodu i na obálku Playboye

Atraktivní plavovláska Olga Schoberová patřila mezi nejslavnější filmové sexbomby 60. let. Pro svou krásu byla často srovnávána s francouzskou herečkou Brigitte Bardotovou nebo Švýcarkou Ursulou Andressovou. Stačilo jen pár filmů, aby Schoberová navždy vstoupila do mužských snů a dotáhla to až do samotného Hollywoodu, i když její herecký rejstřík nebyl příliš široký. Někdejší dívka Playboye slaví 15. března 80. narozeniny.

Pokračování 2 / 8

Čtyři filmy ke slávě

Olga Schoberová, "česká Bardotka" slaví 80. narozeniny, na plátně nikdy nezestárlaProfimedia.cz

Ke slávě stačily Schoberové pouhé čtyři filmy. Jako panensky čistá Winnifred byla v komedii Limonádový Joe (1964) nevinnost sama, komiksová parodie Kdo chce zabít Jessii? (1966) jí přinesla roli vynálezkyně antigravitačních rukavic s tělem sexbomby. V komedii Pane, vy jste vdova! (1970) se stala objektem tajné lásky plachého astrologa a naposledy jako staropanenská služka Karin překvapila v nočním podniku druhým životem v parodii Adéla ještě nevečeřela (1977).

 

Pokračování 3 / 8

Dlouhonohá fakturantka

Olga Schoberová, "česká Bardotka" slaví 80. narozeniny, na plátně nikdy nezestárlaČTK

Pozornost budila tato dívka s dlouhýma nohama, narozená v Praze dva roky před koncem války, od samého začátku. Po skončení střední ekonomické školy nastoupila Schoberová jako fakturantka do pražského Technomatu, kde se vyráběly žárovky. Její sestra Eva byla modelkou, a tak si tvůrci reklam brzy všimli i Olgy. Blondýnka zaujala rovněž režiséra Antonína Kachlíka, který ji obsadil do vedlejší role své hudební komedie s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem Bylo nás deset (1963).

Pokračování 4 / 8

Dívka ze země za železnou oponou

 

Olga Schoberováreprofoto Playboy

Záhy si Schoberovou k focení pro slavný časopis Playboy vybral údajně sám Hugh Hefner, herečka tak drží primát první Češky na titulu tohoto magazínu - v Playboyi se objevila v roce 1964 pod titulkem Dívky z Ruska a zemí za železnou oponou. K českým ctitelům Schoberové patřili kreslíř Kája Saudek, psychiatr Miloslav Plzák či režisér Juraj Jakubisko. Po úspěchu Limonádového Joea začal Filmexport s úspěchem herečku nabízet také do zahraničí.

Pokračování 5 / 8

Horké noci

Olga Schoberová, "česká Bardotka" slaví 80. narozeniny, na plátně nikdy nezestárlaArchiv Blesku

Hned na natáčení prvního filmu, Tajemství čínského karafiátu, se Schoberová poznala se svým prvním mužem, americkým hercem a kulturistou Bradem Harrisem, který ji přivedl do Hollywoodu. V roce 1964 natočila dva filmy v Německu a Rakousku, v Čechách se objevila například v komedii Flám (1966). Později točila Schoberová (vystupující také pod jmény Olly Schober a Olinka Berova) také v Itálii, a to snímky Lucrezia Borgia (1968) a Poppeiny horké noci (1969).

Pokračování 6 / 8

Beverly Hills

 

Olga Schoberová s britskou královnou Alžbětou II. a izraelským hercem Chaimem Topolem v londýnském divadleČTK

Po rozvodu s Harrisem si v roce 1972 vzala filmového producenta Johna Calleyho, kterého poznala na večírku u Barbry Streisandové, kam ji vzal Miloš Forman. Tento sňatek Schoberovou vynesl do nejvyšších pater amerického showbyznysu, neboť Calley se stal prezidentem společnosti Warner Brothers. Schoberová z toho příliš pro svoji kariéru nevytěžila. Spokojila se s luxusem rezidence v Beverly Hills, kam jezdili na návštěvu Clint Eastwood, Paul Newman či Robert Redford.

Pokračování 7 / 8

Nikdy jsem se necítila být herečkou

1970: Na shledanou v pekle, přáteléarchiv blesku

Schoberová celkem natočila dvacítku filmů, posledním se stal dobrodružný česko-bulharský snímek Vrak z roku 1983. K herectví se už poté nevrátila a jak se vyjádřila v několika rozhovorech, vůbec jí to nechybí. "Víte, já se nikdy necítila být herečkou. A proto jsem taky nikdy nešla za kariérou, nikdy jsem, co se filmu týká, nebyla cílevědomá. Byla jsem jen hezká a to je všechno. A proto si teď také spokojeně a v klidu mohu žít," řekla Schoberová v březnu 2016 deníku Blesk.

Pokračování 8 / 8

Zpátky v Praze

Olga Schoberová, "česká Bardotka" slaví 80. narozeniny, na plátně nikdy nezestárlaČTK

Po druhém rozvodu v roce 1992 pobývá herečka střídavě v USA a v Praze, kde ale publicitu nevyhledává. Radost jí dělá dcera Sabrina, kterou má s již zesnulým Harrisem. Ta pracuje jako stylistka a kostymérka filmových hvězd, například Angeliny Jolie.

Další fotografie najdete v galerii: