Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Tajemství opuštěné středověké vesnice: Výzkum přináší první důkazy o snaze ochránit živé před mrtvými

Vědecká studie sponzorovaná britskou vládní organizací Historic England a Southamptonskou univerzitou se detailně zaměřila na zkoumání ostatků několika desítek lidí pohřbených mezi 11. a 14. stoletím v zaniklé vesnici Wharram Percy v hrabství Yorkshire v severní Anglii. Povaha znetvoření kosterních pozůstatků ukazuje na přežívání pověr o zmrtvýchvstání hluboko do doby vrcholného středověku. Vědci naopak vyloučili, že by se středověcí Angličané dopouštěli v době hladomorů kanibalismu.

Na leteckých záběrech kdysi prosperující vesnice Wharram Percy je dnes možné rozeznat jen několik desítek vyvýšenin a prohlubní, které napovídají, kde kdysi stával kostel, dvě šlechtická sídla a několik skromnějších domků. Wharram Percy patří k jedné z nejlépe zdokumentovaných zaniklých vesnic na britských ostrovech. Jí podobných jsou po celé zemi tisíce. Ke zmizení lidských sídel došlo v průběhu středověku v důsledku epidemií moru a následného vylidnění nebo změn v obdělávání půdy a migraci.

Detailní zkoumání kosterních pozůstatků nalezených ve Wharram Percy dokazuje, že nedlouho po smrti nebožtíků byla jejich těla rozsekána, roztříštěna a následně spálena. Podle odborníků se živí chtěli tímto způsobem ujistit, že mrtví zůstanou mrtvými. Možnost kanibalismu byla vyloučena s ohledem na místa, kde byly kosti přeťaty. Jednou z dalších hypotéz byla také domněnka, že mrtví nepocházeli z okolí, a místní se jich proto báli.

Analýza nalezených zubů však prokázala, že pohřbení vyrostli ve stejné oblasti Anglie. Badatelé proto označili zacházení s mrtvými těly za úmyslné, mající za cíl zamezit mrtvým pohybovat se nadále po vesnici a šířit například choroby.

Biolog Simon Mays z organizace Historic England britskému Guardianu řekl: „Nález nám ukazuje temnou stránku středověké víry. Představuje hmatatelnou připomínku toho, jak vzdálený byl středověký pohled na svět od toho našeho.“ Když byly kosterní pozůstatky v 60. letech ve Wharram Percy v rámci rozsáhlého archeologického výzkumu objeveny, předpokládalo se, že pocházejí z římských dob a že je středověcí Angličané do hrobů pouze znovu uložili. Pravda se ukázala být méně prozaická, zato děsivější.