Brána do pekla, Darvaza, Turkmenistán

Brána do pekla, Darvaza, Turkmenistán Zdroj: flydime, CC BY-SA 2.0

Brána do pekla, Darvaza, Turkmenistán.  V roce 1971 mysleli sovětští vědci, že našli ropné pole. Místo toho se jim pod nohama propadla zem, a aby se zbavili unikajícího metanu, zapálili ho. O čtyřicet let později jáma 30 metrů hluboká a 70 metrů široká stále hoří.
Jezero Roopkund v Himálaji. Ledovcová vodní plocha ukrývá 200 až 300 ostatků lidí, kteří zde podle vědců zhruba v 9. století zahynuli. Příčinou údajně bylo masivní krupobití s kroupami velikosti baseballového míčku.
Kosti u jezera Roopkund
Krysy v chrámu Karni Mata.  Kdo trpí zemmifobií, tedy strachu z velkých hlodavců, si zřejmě neužije návštěvu chrámu Karni Mata ve státě Rádžasthán(Indie). Spirituální zážitek zde zprostředkovávají svaté krysy - reinkarnované "děti" Karniho Maty. A že jich má požehnaně - zhruba 20 tisíc.
Krysa v chrámu Karni Mata
9
Fotogalerie

Pekelná jáma i krysí chrám. Dovolenkové destinace pro otrlé

Jsou mezi námi tací, kteří už mají dost všeho toho ježdění na velbloudu a pojídání brouků v Thajsku. Cestování je už tak jednoduché, že si adrenalinová kultura žádá víc. Na některá z následujících míst vás ani nepustí, jinde vás naopak přivítají s otevřenou náručí.