Snímek bojujících ptáků, který Ondřej Pelánek pořídil na polostrově Varanger na severu Norska

Snímek bojujících ptáků, který Ondřej Pelánek pořídil na polostrově Varanger na severu Norska Zdroj: Ondřej Pelánek

Snímky ze soutěže Wildlife Photographer of the Year
Snímky ze soutěže Wildlife Photographer of the Year
Snímky ze soutěže Wildlife Photographer of the Year
Snímky ze soutěže Wildlife Photographer of the Year
Snímky ze soutěže Wildlife Photographer of the Year
21
Fotogalerie

Čtrnáctiletý Čech vyhlášen nejlepším mladým fotografem divoké přírody na světě

Prestižní soutěž o nejlepšího fotografa přírody Wildlife Photographer of the Year, kterou pořádá londýnské Přírodovědné muzeum, letos v druhé nejdůležitější kategorii Junior Wildlife Photographer of the Year vyhrál čtrnáctiletý Čech Ondřej Pelánek. Informovala o tom BBC.

Palánek do soutěže poslal snímek bojujících ptáků, který pořídil na polostrově Varanger na severu Norska. “To je scéna, kterou se pokouší zachytit spousta fotografů, a Ondřejovi se to povedlo,” uvedla předsedkyně poroty Kathy Moran, jinak fotografka National Geographic.

"Byl jsem tak vzrušený, že jsem nemohl spát," píše Pelánek v popisku u fotky a vysvětluje, že právě proto po půlnoci - v Norsku byl v té době polární den - vylezl ze stanu, kde s otcem spali, a náhodou se mu podařilo scénu zachytit.

“Je to plastické. Všechny elementy, které chcete mít na fotografii, se sešly v jeden okamžik. A fakt, že je zachytil tak mladý fotograf, tomu dává ještě další rozměr,” pochválila předsedkyně poroty Pelánka.

Titul nejlepšího fotografa mezi seniory pak vyhrál Kanaďan Don Gutoski se snímkem smrtelného souboje dvou lišek v Národním parku Wapusk v Manitobě. Porotu zaujala kromě kvality fotky i zpráva, kterou vysílá o změně klimatu – k setkání lišky obecné a lišky polární dříve vůbec nedocházelo. I v tom, že v soouboji na život a na smrt zvítězila liška, která normálně žije v teplejších oblastech, je podle poroty symbolické.

Prestižní soutěž už přes 50 let pořádá londýnské Přírodopisné muzeum (Natural History Museum). Letos fotografové do soutěže přihlásili 42 tisíc fotek ze 100 zemí. Porota pak vybrala vítěze v 18 kategoriích. Na oceněné snímky se podívejte v galerii.