Film Kráska dne natočil známý režisér Luis Buñuel

Film Kráska dne natočil známý režisér Luis Buñuel Zdroj: Mall.tv

Film získal na filmovém festivalu v Benátkách nejvyšší cenu Zlatého lva.
Film získal na filmovém festivalu v Benátkách nejvyšší cenu Zlatého lva.
Z nešťastně vdané Séverine se stane luxusní prostitutka
Z nešťastně vdané Séverine se stane luxusní prostitutka
Z nešťastně vdané Séverine se stane luxusní prostitutka
14
Fotogalerie

Nejslavnější filmové prostitutky: Éterickou Catherine Deneuve režisér zneužil, přesto se k němu vrátila!

Séverine z Krásky dne není jen tak nějaká prostitutka - panička znuděná spokojeným životem vyhledává povyražení a najde ho v místním nevěstinci. Jako jedna z pracovnic. Éterickou krásku ztvárnila Catherine Deneuve, mimo jiné i její zásluhou film dosáhl svých kvalit a surrealistického dojmu. Snímek ocenili i nejvyšší cenou festivalu v Benátkách. Jenže i přes vezkrze pozitivní kritiky, nebylo všechno jen růžové.

Séverine její manžel sexuálně neuspokojuje a ona je tak nucena o věcech jako je sadomaso a bondáž jen fantazírovat. Sny se jí nakonec plní v blízkém nevěstinci, kde začne pracovat. Její sexuální povyražení ale končí tragicky, když jeden z jejích klientů vážně zraní jejího manžela, který se v závěru o dobrodružstvích své ženy vše dozví.

Video placeholde
Ikonické scény s prostitukami • Videohub

 

Erotika, kterou Buñuel přivádí k životu na plátně je až nebezpečně blízká Markýzi de Sade a jeho zvrhlým choutkám. Dvojí život krásné Séverine ovšem nemá u diváků vzbuzovat žádné necudné pocity. Buñuel jako v jiných svých dílech kritizuje dvojí přístup k morálce. Ze surrealistického snímku si ovšem každý musím sám dle svého vědomí a svědomí udělat vlastní úsudek.

Film provázela celá řada menších či větších potíží a skandálů. V Americe měl například film premiéru až po téměř 30 letech - kvůli erotickým scénám. Režisér si přitom od počátku stěžoval, že představitelka hlavní role Catherine Deneuve nechce být ve filmu nahá - dokonce si nechala zakrýt prsa páskou, aby jí nebyly vidět ani bradavky. A sama Deneuve film a spolupráci s Buñuelem vychvalovala do nebes, po několika letech ale z pozitivních slov ustoupila.

V roce 2004 prohlásila, že z natáčení nebyla nijak nadšená. Připadala si velice odhalená - jak fyzicky, tak i psychicky, což jí způsobovalo velký stres. „Připadalo mi, že ze mě ukázali víc, než slibovali. Byly chvíle, kdy jsem si přišla totálně zneužitá.“

Přitom to byla právě Deneuve, kvůli komu film slavil takový úspěch. Asi není divu, že se do ní obrazně řečeno zamiloval i Alfred Hitchcock, který byl vždy velkým příznivcem blonďatých krásek.