Alice Prin už od pouhých 14 let pózovala nahá sochařům.
Nakonec se stala jako Kiki z Montparnassu múzou pro celou řadu umělců včetně Jeana Cocteaua, Francise Picabii a Juliana Mandely.
Nakonec se stala jako Kiki z Montparnassu múzou pro celou řadu umělců včetně Jeana Cocteaua, Francise Picabii a Juliana Mandely.
Alice Prin už od pouhých 14 let pózovala nahá sochařům.
Její autobiografii ve Spojených státech okamžitě zakázali. Neříkalo se jí Královna Montparnassu jen tak!
19
Fotogalerie

Život a smrt královny erotických pohlednic z počátku 20. století: Umění, drogy a alkohol

Alice Prin už od pouhých 14 let pózovala nahá sochařům. Pocházela z chudé rodiny a v Paříži si měla najít práci. Nakonec se stala jako Kiki z Montparnassu múzou pro celou řadu umělců včetně Jeana Cocteaua, Francise Picabii a Juliana Mandely. Její nahaté fotografie jsou známé po celém světě. Tančila v barech jen ve spodním prádle a zpívala přisprostlé písničky, přesně v duchu své doby. Její autobiografii ve Spojených státech okamžitě zakázali. Neříkalo se jí Královna Montparnassu jen tak!

Narodila se na úplném začátku 20. století na francouzském venkově jako nemanželské dítě. Pečovala o ní její chudá babička, která ji ve 12 letech poslala za matkou do Paříže, aby si našla práci a začala vydělávat. Nejdřív dělala v obchodech a pekárnách, nakonec ale přičichla k umění.

Začala pózovat sochařům, v pouhých 14 letech se před nimi dokonce svlékala, což značně rozladilo její matku a způsobilo to mezi nimi rozkol. Z toho si ale Alice moc nedělala. Adoptovala jméno Kiki, brzy k němu přidala přídomek z Montparnassu a stala se velice známou mezi místní komunitou umělců. Pózovala malířům, grafikům, sochařům i fotografům. Její odvážné akty se dostaly na celou řadu pohlednic, které spíš, než aby se posílaly poštou, končily v tajných sbírkách pánů.

Alice byla sama umělkyní, nejenže tančila - spoře oděná - a prozpěvovala přisprostlé písničky po barech ale rovněž kreslila a malovala. V roce 1927 dokonce vyprodala kompletní výstavu svých obrazů. Když o dva roky později vydala autobiografii, stala se fenoménem. Knihu v překladu vydali i v Americe, tam byla ale okamžitě zakázána a vycházela neoficiálně s dodanými nepravdivými kapitolami. V roce 1929 byla rovněž pasována královnou Montparnassu. 

Kiki zemřela náhle v roce 1953 - zkolabovala před svým pařížským bytem a už se nikdy neprobrala. Příčinou smrti bylo dlouhodobé pití alkoholu a užívání drog. Na její pohřeb se vypravily zástupy umělců a fanoušků. Alice Prin se stala ztělesněním upřímnosti, drzosti a kreativity.