Spartakiáda 1985 objektivem Zdeňka Lhoťáka

Spartakiáda 1985 objektivem Zdeňka Lhoťáka Zdroj: Zdeněk Lhoták

Spartakiáda 1985 objektivem Zdeňka Lhoťáka
Spartakiáda 1985 objektivem Zdeňka Lhoťáka
Spartakiáda 1985 objektivem Zdeňka Lhoťáka
Spartakiáda 1985 objektivem Zdeňka Lhoťáka
Spartakiáda 1985 objektivem Zdeňka Lhoťáka
16
Fotogalerie

Zablácená těla a vyčerpané výrazy. Takhle vypadala socialistická oslava sportu

Fotograf Zdeněk Lhoták přenesl svou mezinárodně oceňovanou kolekci fotografií s názvem Spartakiáda na stránky knižní publikace. Sbírka 17 snímků zachycujících boj vojáků s bahnitým povrchem během spartakiády v roce 1985 vychází v nákladu 400 podepsaných, číslovaných kusů a přibližuje tak toto celosvětově ceněné dílo široké veřejnosti.

Unikátní černobílý cyklus Spartakiáda světoznámého fotografa Zdeňka Lhotáka získal nově podobu knižní publikace. Fotografie, za něž si autor vysloužil 2. místo v prestižní celosvětové soutěži World Press Photo, vznikly v roce 1985, aby vyprávěly expresivní příběh vojáků překonávajících nepřízeň počasí během jedné pražské spartakiády. Unikátní grafickou podobu publikace určil grafik Milan Nedvěd, o psané komentáře ji doplnili sociolog Jiří Siostrzonek a historik Petr Roubal.

Soubor celkem 17 snímků se stal v průběhu let legendární u nás i ve světě. Fotografie, které zachycují zablácená těla vojáků a tváře zrcadlící nejen vypětí a rezignaci, ale také hrdost a odhodlání, slouží jako emotivní výpověď o principech daného režimu. Tematika lidského těla je poté pro Lhotáka charakteristickým motivem prolínajícím se napříč jeho tvorbou.

Tenkrát, v roce 1985

V době, kdy dostal možnost nafotit jeden z nejikoničtějších symbolů státního socialismu, pracoval Zdeněk Lhoták jako sportovní fotograf na volné noze. „Měl jsem tehdy štěstí, že jsem na rozdíl od ostatních kolegů nebyl omezen zadáním redakce. Když tedy začalo vydatně pršet a z nového travnatého stadionu se stal mělký bazén plný bláta, schovali se ostatní fotografové pod tribuny. Nebudou přece plýtvat omezeným materiálem na něco, co by jim stejně nikdo neuveřejnil. Vojáci v tom okamžiku tak cvičili jen pro mě. A pro vidinu opušťáku, samozřejmě,“ komentuje vznik oceňovaného cyklu Zdeněk Lhoták.

Ukázku ze spartakiády 1985 můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Ukázka ze Spartakiády v roce 1985 • Youtube @UC1131tW2KaPwA3jNFoB2isw

Po samotné práci za fotoaparátem čekal autora pečlivý výběr fotografií, který měl obsáhlý materiál „osekat“ na minimalistickou verzi čítající 17 fotografií. „Už během samotné práce na stadionu jsem z obrazů, které se mi otevíraly, podvědomě vybíral ty, které vyjadřovaly můj vztah ke Spartakiádě. Neměl jsem ji rád, ale některé vizuální zážitky mě přímo uchvacovaly. Poté následovala práce v ateliéru, kde jsem volil takové snímky, které budou vyprávět příběh o manipulaci s jedinci v zájmu propagace politické idey, a stejně tak příběh fascinace tělem v čisté expresivní sochařské formě,“ vysvětluje Lhoták.

Kniha je v prodeji na eshopu Nakladatelství Positif,v knihkupectví Artmap nebo přímo u autora.

Snímky ze sbírky si můžete prolistovat zde: