40. ročník festivalu FAMUFEST

40. ročník festivalu FAMUFEST Zdroj: FAMUFEST

40. ročník festivalu FAMUFEST
40. ročník festivalu FAMUFEST
40. ročník festivalu FAMUFEST
40. ročník festivalu FAMUFEST
40. ročník festivalu FAMUFEST
9
Fotogalerie

Blíží se jubilejní 40. ročník festivalu FAMUFEST, letošním tématem jsou sítě

FAMUFEST, multižánrový filmový festival, který je každoročně organizován studujícími Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze, slaví čtyřicátiny. Jako každoročně nabízí jedinečnou možnost zhlédnout nejnovější studentskou tvorbu na filmovém plátně za přítomnosti tvůrkyň a tvůrců a na nejrůznějších místech. Letošní ročník se koná ve dnech 6. až 10. března na pražské Letné a nabídne návštěvníkům projekce více než stovky filmů, divadelní představení, diskuze, výstavy či koncerty. Významným hostem bude polská filmařka Agnieszka Holland, pozvánku přijali také studenti polské filmové školy Lodz Film School.

Festival odstartuje filmem Electra, který vyhrál cenu za nejlepší krátkometrážní film na festivalu v Torontu a promítal se také v Cannes. Hlavní dění festivalu se bude konat především v letenském kině Bio Oko a v divadle Alfred ve dvoře. Mezi další festivalové lokace patří Klub Letka, hudební klub Bike Jesus nebo Ankali, kde se bude konat závěrečná afterparty.

Tématem letošního FAMUFESTu jsou sítě. Cílem tohoto ročníku je rozšířit pozornost od umělce k divákovi a dalšími směry. Výběr tématu vychází z neuronových sítí v mozku člověka, které reagují na veškeré podněty včetně umění. Festival se zaměří na smyslové, myšlenkové a především emocionální stavy člověka, které v nás filmy dokážou vyvolat. Výkonná ředitelka Anna Horáková vysvětluje: „Letošní téma poukazuje nejen na mozkové sítě, které v nás vyvolávají emoce, ale také na sítě jako propojení, bez kterého by filmový průmysl nefungoval – jedna složka ve filmu se neobejde bez té druhé.“

„Čtyřicáté výročí festivalu je pro nás velmi důležité. Na oslavu tohoto jubilea představíme kromě klasické výstavy studentů FAMU také výroční výstavu FAMUFESTu. Ta zahájí debatu o historii festivalu s osobnostmi, které hrály v jeho vzniku a transformaci klíčovou roli. V neposlední řadě jsme vybrali několik archivních studentských snímků, které promítneme v rámci jednotlivých filmových bloků,“ uvedla k programu kreativní ředitelka festivalu Julie Martinková. Mezi ty patří studentská díla Jana Svěráka, Věry Chytilové, Jana Hřebejka či Juraje Jakubiska, jejichž díla reflektují historii FAMU a byla zásadní pro vývoj české kinematografie.

How to FAMU

Návrh vizuální identity 40. ročníku FAMUFESTu byl inspirován zachycováním emocí pomocí procesu zvaného „facial motion capture“. Ten tvoří i ústřední motiv festivalu. Herci na fotografiích ztělesňují jednotlivé emoce, které jsou vzájemně doplňovány sítí bodů systému „facial motion capture“ a jednoduchým claimem: CAPTURE YOUR EMOTIONS FOREVER. Autorkami a autorem vizuální identity jsou studentky a student ateliérů grafického designu a fotografie z FUD a UMPRUM – Anna Vašičková, Filip Sajler a Hana Kubrichtová.

V rámci industry programu mohou diváci navštívit diskuzi s grafickým designérem Alešem Najbrtem, která nese název Je snadné navrhovat filmový plakát? Proběhne 9. března v Klubu Letka a návštěvníci se na ní dozví, jaké faktory ovlivňovaly produkci českých filmových plakátů a jaké výsledky to přineslo v posledních šedesáti letech. Ve stejný den na stejném místě se uskuteční i moderovaná prezentace výzkumu českého audiovizuálního trhu pro Státní fond kinematografie za účasti Heleny Bezděk Fraňkové, ředitelky Státního fondu kinematografie, vedoucích výzkumu a referentky výzkumu SFK.

Pro uchazeče o studium na FAMU je připraven workshop How to FAMU?, který proběhne v prostorách podniku Jatka78. Zde budou zájemci moct zjistit od současných studujících více o studiu na filmové akademii. V rámci zakoupených akreditací diváci získají také unikátní kód, díky kterému budou mít přístup k bohatému obsahu online platformy FAMUfilms zdarma na jeden měsíc, a to včetně filmů z letošního ročníku festivalu.