Tady Havel, slyšíte mě?

Tady Havel, slyšíte mě? Zdroj: MFDF Ji.hlava

Édouard Louis v dokumentu Françoise Caillata
BLIX NOT BOMBS
Édouard Louis, transformace
Mládí (jaro)
Moje nová tvář
10
Fotogalerie

Agnieszka Holland, Václav Havel, Josef Mašín i umělá inteligence. Začíná festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Obrazy z podzemí charkovského metra, seniorky na kolech, nepublikované záběry Václava Havla, fenomén deep fake, filmy natočené umělou inteligencí či televizní pastoři, kteří ovlivňují mezinárodní politiku USA. Retrospektivy bratří Mélièsových a Václava Táborského. A také účast filmařů Bély Tarra a Agnieszky Holland, diplomata Hanse Blixe nebo odbojáře Josefa Mašína. I letošní ročník MFDF Ji.hlava přináší kaleidoskopický pohled na naši současnost, minulost a nejspíš i budoucnost.

Zahajovacím snímkem aktuálního ročníku jihlavského festivalu dokumentů je titul Tady Havel, slyšíte mě? Film obsahuje dosud nikdy nepublikované záběry z posledních tří let života Václava Havla a je součástí soutěžní sekce Česká radost. Cenu za přínos světové kinematografii dostane významný maďarský režisér Béla Tarr, jenž přednese masterclass a na konci měsíce získá i čestný doktorát FAMU. Další mistrovské lekce mají připravené režisérky Agnieszka Holland a Naomi Kawase. Online se zúčastní Josef Mašín, jeden z hrdinů snímku Útěk do Berlína režiséra Martina Froydy a spisovatele Jana Nováka a zároveň postava z nového hraného filmu Bratři.

Soutěžní sekce Česká radost, která se zaměřuje na nový český dokument, představí letos patnáct filmů. „Diváci se mohou těšit hned na několik rovin. Zajímavou linií jsou filmy natáčené v zahraničí a přemýšlející o současném světě v mezinárodním kontextu, ať jde o Čínu, Ukrajinu, Kyrgyzstán nebo Francii. Silné příběhy jsou vyprávěné prostřednictvím mezigeneračního dialogu: například ve filmech Chybění nebo Jiříkovo vidění. Čisté soustředění na prostředky uměleckého filmu lze najít u filmů Ley Petříkové nebo Martina Ježka,“ zve na tradiční Českou radost ředitel festivalu Marek Hovorka. Tuzemské premiéry se dočká například snímek Světloplachost slovenské dvojice Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík. Film zachycuje ukrajinský Charkov na jaře 2022, kde jediným bezpečným místem bylo tamější metro. Premiérován bude i snímek Moje nová tvář režisérky Jarmily Štukové. Film přibližuje příběh Martiny, kterou její bývalý partner polil kyselinou.

Seniorky v autě

Sekce Opus Bonum, která prezentuje různorodé postupy a tendence světového dokumentárního filmu, nabídne patnáct snímků. Ve výběru je například časosběrná Nomádská samota belgického filmaře Sebastiena Wielemanse o třech amerických seniorkách, pro které je automobil jedinou dostupnou variantou bydlení. Dokumentární mozaika Třetí konec hole slovenského režiséra Jaro Vojtka představí příběhy z romských osad na Slovensku; jejich protagonisté nezapadají do profilu majoritní společnosti, ale ani do své vlastní komunity. Odstrašující příklad zachycuje příběh rumunského seniora Constantina, který pracoval čtvrtstoletí v Turecku – a po návratu do vlasti zjistil, že je formálně považován za mrtvého.

Soutěžní sekce Svědectví, která sleduje aktuální dění ve světě, obsahuje dvanáct titulů. Například Projekt 02 vezme diváky za nablýskanou fasádu datového centra Googlu, Únosci rukojmích jsou syrovým a osobně laděným snímkem o bojovnících Islámského státu, působivý portrét slavného francouzského spisovatele přináší film Édouard Louis, transformace.

Kronikář cesty ke kapitalismu

Bloky Fascinace a Exprmntl.cz již tradičně představí hledačské a formálně odvážnější tituly. „Práce experimentátorů a experimentátorek s přírodními motivy, prozkoumávání krajin, obtisky, ozvěny a stíny rostlin i zvířat mají většinou naléhavý environmentální podtón. Fascinující na těchto filmech pořád zůstává, jak koncepční volba vyjadřovacích prostředků může zdůrazňovat tematické naléhavosti,“ říká dramaturgyně experimentálních sekcí Andrea Slováková. Velký prostor dostanou snímky, jejichž spoluautorkou je umělá inteligence. Sekce Souhvězdí představí výběr z filmových festivalů.

„Kromě důrazu na aktuální filmovou tvorbu nabídne Ji.hlava unikátní příležitost ponořit se do díla výrazných filmařských osobností. Klíčovou francouzskou stopu v dějinách filmu přiblíží hned dvě přehlídky: jedna věnovaná bratrům Mélièsovým, druhá spisovatelce, scenáristce a režisérce Marguerite Duras. Naopak z českého dokumentárního filmu se zaměříme na dílo Pavla Kouteckého, kronikáře polistopadové cesty ke svobodě a kapitalismu, a Václava Táborského, který v sekci Český filmový fejeton přináší humorný a nečekaný pohled na oslavovanou kinematografii 60. let,“ přibližuje letošní retrospektivy Marek Hovorka.

Spravedlivý a svobodný svět

Nedílnou součástí jihlavského festivalu je také diskusní platforma Inspirační fórum, která se letos zaměří na hledání spravedlivého a svobodného světa. Jak mít dost jídla pro všechny a nezničit planetu? Je vesmír živý? Komu patří voda? Mohou komunity nahradit stát? Jak umělá inteligence změní naše životy? Takové otázky se budou řešit během šesti dní debat a rozhovorů s hvězdnými hosty z celého světa.

27. MFDF Ji.hlava probíhá ve dnech 24.–29. října a nabízí 357 filmů v soutěžních i nesoutěžních sekcích. „Svět, ve kterém žijeme, se rychle mění a letošní Ji.hlava přináší obrazy těchto proměn. Filmy v programu jsou tematicky i formálně velmi pestré a umožní nám si proměnu světa uvědomit a promyslet,“ shrnuje program Marek Hovorka. Více informací je na webu www.ji-hlava.cz.