Tereza Nvotová

Tereza Nvotová Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Tereza Nvotová
Tereza Nvotová
Tereza Nvotová zabodovala na filmovém festivalu v Locarnu
Dcera Šiškové Tereza Nvotová
4
Fotogalerie

Suck My Dick Putin! Na festivalu Serial Killer vyhrál jednu z cen seriál Terezy Nvotové a Iryny Zhygaliuk

Před několika týdny scenáristka a režisérka Tereza Nvotová získala s filmem Světlonoc (česká premiéra 6. října 2022) Zlatého leoparda za nejlepší film v sekci Cineasti del presente na festivalu v Locarnu a už zase vítězí. Se svým dalším projekcem, minisérií Suck My Dick Putin, si z brněnského festivalu Serial Killer odváží cenu za nejlepší projekt ve vývoji. Příběh se odehrává na dnešní Ukrajině, ale i v Berlíně nebo Polsku.

Seznámily se online a během měsíce napsaly přes Zoom scénář minisérie Suck My Dick Putin o mladých Ukrajincích zasažených současnou válkou. Tereza Nvotová pendluje mezi rodným Slovenskem, Prahou a New Yorkem, Ukrajinka Iryna Zhygaliuk před konfliktem uprchla do Prahy. Společný projekt představily v Brně na festivalu seriálů Serial Killer, jehož pátý ročník v neděli skončil. Minisérie má mezinárodní ambice: „Chtěly jsme udělat show pro mladé lidi po celém světě, kteří měli to štěstí, že jejich země nebyla napadená,“ říkají autorky.

Nvotovou původně zaujal článek v deníku The Sun o tom, jak ruští vojáci, kteří bombardují Ukrajinu, zároveň bombardují mladé Ukrajinky zájmem na internetové seznamce Tinder. Absurditu současné válečné situace dále doprovodila sestřihem ukázek ze sociální sítě TikTok; na jedné z nich třeba ukrajinský voják v plné polní tancuje na píseň Michaela Jacksona Smooth Criminal.

„Rusové jsou zlí, Ukrajinci hodní, ceny benzínu stoupají – situace je složitější než tahle zkratka,“ říkají autorky. „Zároveň jde o první válku, která běží v reálném čase na sociálních médiích. Proto by se o ní mělo vyprávět teď.“

Podle scenáristky Iryny Zhygaliuk se o Kyjevu před letošní ruskou invazí mluvilo jako o novém Berlíně: šlo o dynamicky se rozvíjející město s pestrou kulturní scénou. Žije v něm i hlavní hrdinka Sonia – začínající DJka, která má mít první velké vystoupení na rave party. Pozve tam i herce Alexe, jenž právě dostal roli ve filmu o druhé světové válce. Právě během noci, kdy se koná party, však dojde k invazi. Oba mladí lidé se spolu ukrývají a pak putují do vesnice, odkud pocházejí. Zatímco Sonia přijde za drastických okolností o otce, Alex se musí vydávat za ruského vojáka... Děj sleduje i příběhy Soniných někdejších spolubydlících z Kyjeva, například učitelky jógy nebo lidskoprávního aktivisty, jejichž prostřednictvím se dostává do Polska či do Berlína. Odskoky do minulosti ukazují nedávné relativně lepší časy, ale i počátky války v roce 2014.

„Cílíme na publikum Euforie,“ říká Nvotová s odkazem na oblíbený americký seriál pro mládež z produkce HBO. „Je tam toho ale daleko víc, třeba skutečná stopáž z Ukrajiny. Je to syrové a poctivé, vycházíme ze skutečných příběhů a konzultovali jsme například s ukrajinskou tajnou službou nebo s přeživšími války. Chtěli jsme těm číslům, která známe ze zpráv, dát tváře.“

Tvůrkyně minisérie Suck My Dick Putin, která si z festivalu Serial Killer odváží cenu za nejlepší projekt ve vývoji, momentálně hledají mezinárodního distributora a broadcastera (vysílatele).

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Terezou Nvotovou • Videohub