Ivan Jandl ve filmu Poznamenaní
V programu festivaluz je také velkoformátová projekce oscarového filmu Amadeus
1989 - Valmont
Ratatouille
Malíř a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
13
Fotogalerie

Nejen Forman: České Oskary, o kterých třeba nevíte

Forman, Menzel a Svěrák, to jsou tři jména, která se nám většinou vybaví, když se mluví o Češích oceněných Akademií filmového umění a věd. Ale česká stopa na Oscarech je překvapivě mnohem větší. Jsme oceňováni za herectví, režii, scenáristiku, kostýmy i animaci…

Různé státy skórují na oscarových večerech různě. Když vezmeme například kategorii Nejlepšího cizojazyčného filmu, s naprostou samozřejmostí vládnou Italové se čtrnácti výhrami a hned po nich jsou nepřekvapivě Francouzi s dvanácti výhrami. A teď pozor, Češi jsou na páté pozici! Akorát se o ni dělíme s dalšími sedmi státy. Jenže cizojazyčné filmy nejsou vše, že.

Třeba takový Miloš Forman. Pravděpodobně nejvýraznější české oscarové jméno. Za Nejlepší cizojazyčný film byl nominovaný hned dvakrát. Byly to Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko. A neproměnil. Ale celkem třikrát byl pak nominován v hlavních kategoriích na nejlepšího režiséra a dvě tyhle nominace proměnil. Mluvíme pochopitelně o Přeletu nad kukaččím hnízdem a Amadeovi. Film, který zůstal jen u nominace je Lid vs. Larry Flynt.

Video placeholde
Trailer na film Amadeus Miloše Formana • Facebook

Oscarově vzato ale nebyl jediným úspěšným českým režisérem. V roce 1965 získalo československé duo Kadár/Klos ocenění Nejlepší cizojazyčný film za Obchod na korze. Jen o dva roky později si Menzel odnesl sošku za Ostře sledované vlaky. A o třicet let později pak Svěrákovi tuhle cenu dostali za Kolju. 

Nominováni byli ale třeba i Ondřej Trojan za Želary nebo Jan Hřebejk za Musíme si pomáhat.

Trochu hořké sošky

Obchod na korze překvapivě nebyl prvním českým Oscarem v dějinách. Ten putoval za nejlepší dětský herecký výkon tehdy jedenáctiletému Ivanu Jandlovi. Hrál ve snímku Poznamenaní. A protože dostal v jedenácti Oscara, komouši už ho nikdy doopravdy nenechali hrát. Sem tam dělal v rozhlase, ale většinou trapčil jako výpravčí nebo inspektor potravin.

V pětašedesátém si také český fotograf Alex Hackenschmied odnesl sošku za nejlepší krátkometrážní film pod názvem To be alive!

Zajímavý je i příběh Jana Pinkavy, který si u Pixarů získal Oscara za krátkometrážní filmeček Geriho hra a pak pro společnost napsal a měl režírovat Ratatouille. Jenže poté, co si Disney lampičkové studio koupil, dosadil na místo režiséra a scenáristy svého člověka. Pinkava zůstal jako spoluautor scénáře a technicky vzato za něj dostal Oscara. Dovedeme si představit, že je to podobně hořká soška jako ta pro Jandla.

České kořeny má i nositel Řádu britského impéria sir Tom Stoppard. Chlapec ze Zlína má na účtě jednu nominaci a jednu výhru. Tu má mimochodem z roku 1999 za Zamilovaného Shakespeara v kategorii Nejlepší původní scénář. Zamilovaný Shakespeare tenkrát porazil filmy jako Big Lebowski nebo Zachraňte vojína Ryana. Franz Planner, další americký krajan, získal pět nominací za svou kameru. Mimo jiné i za svou práci na Prázdninách v Římě. Kameraman Miroslav Ondříček si zase odnesl dvě nominace. Za Amadea a Ragtime. Nominaci má i český zvukař Petr Forejt. Za práci na filmu Wanted, který se natáčel i v Česku. Jo, to je ten film, kde Angelina Jolie ohýbá trajektorie kulek silou vůle. Ale zvuk to má excelentní. A když jsme u zvuku, možná si ještě vzpomenete na cenu, kterou získala v roce 2007 Markéta Irglová za song k irskému Once.

Jednu nominaci a jedno vítězství má i kostýmový designér Theodor Pištek. Obě ocenění má za Formanovy filmy Valmont a Amadeus. Pištek je nejenom světově uznávaný designér, ale je to bývalý závodní jezdec. Jednoduše řečeno – můžete být cool, ale nikdy nebudete tak cool jako Theodor Pištek. Na Amadeovi padl ještě jeden český Oscar, a to za fenomenální výpravu. Získal ho Karel Černý. A loni byla na Oscara nominována Češka Nora Sopková, taky za výpravu. Tentokrát na Waititho filmu Králíček Jojo. 

Video placeholde
Trailer na film Králíček jojo • Cinemart

Ten samý rok byla ještě nominována za svůj animovaný kraťas Daria Kashcheeva. Čtvrthodinový film se jmenuje Dcera a je to… hluboce depresivní, ale vynikající počin. Pokud se chcete podívat na jeden z uvedených filmů a nechcete do toho investavat celé odpoledne, pusťte si Dceru. A nominaci za animovaný film si už v roce 1992 vysloužila Michaela Pavlátová s filmíkem Řeči, řeči, řeči…

Jo, a možná největší překvapení je nominace za půlhodinový film Most. Točil se v Česku, hrají v něm výhradně čeští herci, ale rejža je Američan a teď pozor, scénář napsal Willy Zabka. Ano, William ‚Cobra Kai‘ Zabka! Údajně má české kořeny. Takže až budete zase koukat na Jak jsem poznal vaši matku, vzpomeňte si na to, že nejlepší básník seriálu je vlastně Vilém Žabka.

Tak vidíte! Není tak těžké být nominován na Oscara. Dejte se do práce, stejně máme dnes každý v iPhonu malé filmové studio... a my se těšíme, až vás příští rok budeme moci připsat na seznam.