Video placeholde
Šílený král ze seriálu
Rhaegar Targaryen
Rhaegar Targaryen a Lyanna Stark - rodiče Jona/Aegona
Rhaegar Targaryen a Lyanna Stark - rodiče Jona/Aegona
Daenerys a její bratr Viserys, kterého zabil Khal Drogo rozžhaveným zlatem
13
Fotogalerie

Hra o trůny: Šílený král Aerys. Kdo byl otec Daenerys a dědí se u Targaryenů šílenost?

Do doby, než do Západozemí dorazila Daenerys se svým nárokem na trůn, byl Aerys II. posledním Targaryenem, který usedl na železný trůn. Kdo byl král, kterému se v originále přezdívá Mad King a v češtině ho nazýváme šíleným? A kolik podobně vyšinutých vládců dala Západozemí dračí dynastie? To zjistíte v následujícím článku.

Spalte je, spalte je všechny! To byla údajně poslední slova šíleného krále. Aerys II. Targaryen ale nebyl šílený od narození. I když je šílenství s rodinou Targaryenů spojováno (možná částečně i proto, že pomocí incestu dodržují „čistotu pokrevní linie“), mají na svědomí nejdéle vládnoucí dynastii v dějinách. Aerys byl totiž v pořadí už 16. vladařem, který zastupoval tento rod na železném trůnu, což se nám v návaznosti na děj seriálu, kdy králové padali jako mouchy, může zdát jako slušné sci-fi.

Krále Aerys II. Targaryen přezdívaný Šílený králKrále Aerys II. Targaryen přezdívaný Šílený král|HBO

Historie šílenství v rodu Targaryenů se dokonce promítla do rčení, jehož autorství je připisováno Jaehaerysovi II., Aerysovu otci. Ten říkal, že „šílenství i panovnická velikost jsou dvě strany jedné mince, a kdykoli se narodí Targaryen, bohové si hodí mincí a svět zatají dech“, což několikrát zaznělo i v seriálu. Za 300 let targaryenské vlády se však objevilo jen pár skutečně šílených vladařů. Před Aerysem to byli Maegor (pálil nepřátele, spojence a zničil část Králova přístaviště na svém draku Balerionovi), Baelor I (sám sebe vyhladověl k smrti), Rhaegel (tančil nahý v Rudé baště a zemřel na zadušení se koláčem) a Aerion (zemřel po vypití divokého ohně ve snaze se stát drakem). Každý ale před svým šílenstvím a následnou smrtí čelil velkému citovému vypětí, byl několikrát sražen osudem a zrazen svými spojenci. Přímá dědičnost ale prakticky nikdy nenastala a jak dokazuje Jon Snow a zesnulý mistr Aemon z Černého hradu, ne všichni Targaryeni z poslední doby musí být šílení.

I král Aerys musel za svého života řešit nepěkné věci. Vzpoury, zrady i rebelie. Právě to přispělo k jeho zhoršujícímu se psychickému stavu. Lví podíl na jeho šílenství má Tywin Lannister, který byl jeho vlastním pobočníkem. Plánoval oženit svou dceru Cersei s Aerysovým synem Rhaegarem a osnoval plány a spiknutí. Když se to Targaryen dozvěděl, začal podezřívat všechny kolem sebe. To se vše vystupňovalo, když Rhaegar uprchl s Lyannou Stark a spustil tím tak Robertovu rebelii.

Právě rebelie Roberta Baratheona byla zlomovým momentem. Na jejím počátku upálil Aerys otce i bratra Neda Starka za zradu. To spojilo Starky a Baratheony v boji proti němu. Na jejich stranu se navíc přidal uprchnuvší Tywin. Šílený král ve strachu, že jsou nepřátelé všude kolem, nechal po celém Králově přístavišti rozmístit divoký oheň. Když Jamiemu Lannisterovi přikázal, aby zabil svého otce Tywina, a na své pyromancery křičel, aby zapálili město, probodl ho zezadu Jamie mečem, ukončil tak jeho vládu a získal přezdívku Králokat.

Právě zelené výbuchy otcova divokého ohně jsme mohli pozorovat při řádění Daenerys v Králově přístavišti. A to není jediná paralela, kterou dcera se svým šíleným otcem má. Také ona upálila nevinnou dvojici ze slavného rodu – otce a bratra Samwella Tarlyho. Byli to váleční zajatci a pouze plnili rozkazy Lannisterů. Také ona zabíjela rodiče před zraky svých dětí (jak je vidět v pátém díle), když upalovala nevinné při útoku na Královo přístaviště. Její nejbližší jsou mrví nebo se od ní pomalu odvrací a ona pomalu přestává věřit všem kolem sebe. Zbývá už jen otázka. Zastaví její vládu jeden z jejích vlastních mužů? A bude to Jon, jak se spekuluje? Nebo Tyrion? Nebo Arya v přestrojení za jinou tvář? Tyhle otázky rozluštíme za časného pondělního rána 20. května, kdy celý seriál skončí.