„Ale ještě jsem nevěděl, jak moc ho mám rád,“ vzpomíná Václav Neužil na tréninky na 400metrovém oválu TJ Sokol Královské Vinohrady

„Ale ještě jsem nevěděl, jak moc ho mám rád,“ vzpomíná Václav Neužil na tréninky na 400metrovém oválu TJ Sokol Královské Vinohrady Zdroj: Bet Orten

Václav Neužil: Víc běžec než herec

V tělocvičné jednotě Sokol Praha Královské Vinohrady se odehrávají stěžejní scény filmu Zátopek. Tady Václav Neužil tři roky „na Zátopka“ intenzívně trénoval. Na zdejším, čtyřsetmetrovém atletickém oválu také vzniklo povídání, při němž jsme ušli 2800 metrů. Přečtěte si jeho zkrácený záznam.

Začal jsem tady trénovat v roce 2014. Běhal jsem zhruba dva roky, potom přišla pauza kvůli odložení filmu a nejintenzívněji jsem trénoval v roce 2019, asi půl roku před natáčením. Tehdy už to šlo snadněji, tělo mělo svalovou paměť. Zhubl jsem na 68 kilo, což byla Zátopkova váha. Jsem sice o několik centimetrů vyšší, ale chtěl jsem vážit stejně.

Vidíte náš odraz v okně napravo? To byl pro mě každých 400 metrů okamžik, kdy jsem si jako v zrcadle kontroloval, jestli vypadám jako on. Už při prvních trénincích jsem věděl, že se mu chci podobat.

Ale ještě jsem nevěděl, jak moc ho mám rád.

V některém období jsem byl víc běžec než herec. Řešil jsem třeba – já, co do té doby neuběhl ani metr –, že jsem se zhoršil o několik vteřin na kilometr.

Trénoval jsem samozřejmě v moderních běžeckých botách, ale do filmu mi švec, shodou okolností ze Zlína, což se mi zdálo symbolické, ušil na míru dobové tretry. Můj trenér Honza Pernica, který si ve filmu ­střihl roli švédského maratónce Gustafa Janssona, mi potvrdil, že tretry, jó, to je jiná liga.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!